Kürt göçünü engellemek isteyen PYD geçiş güzergahını kapattı

Kürt göçünü engellemek isteyen PYD geçiş güzergahını kapattı

Kürt göçünü engellemek isteyen PYD geçiş güzergahını kapattı

İsmail Avcı'nın haberi:

Suriye’de üç ateş arasında kalan Kürtlerin Irak’ın kuzeyine uzanan göçü devam ediyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne sığınan yaklaşık 150 bin kişi Erbil, Duhok, Zaho ve Süleymaniye’nin etrafındaki kamplara yerleştirildi.

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin ülkedeki Kürtlerin zor şartlar altında Irak’ın kuzeyine doğru gerçekleştirdiği göçü engelleme hamleleri devam ediyor. Kürtlerin ülkedeki tek temsilcisi olduğunu iddia eden PYD, geçiş bölgesi olan Sêmalka’yı kapatırken, mağdur halk, güzergâhı uzatarak Peşhabur’a ulaşmaya devam ediyor.

PKK uzantılı örgüt PYD, iç savaşta üç ateş arasında kalarak Irak’a doğru yola revan olan Suriyeli Kürtlerin göçünü engellemek amacıyla Sêmalka bölgesini kapattı. Esed zulmünün yanı sıra PYD ile El Kaide bağlantılı El Nusra çatışması arasında kalan bölge Kürtlerinin Irak’ın kuzeyine ulaşmayı hedefleyen ve zorlaşan hareketliliği ise devam ediyor. PYD’nin hamlesi üzerine çok sayıda Kürt, onlarca kilometreyi yürüdükten sonra Kuzey Irak sınırındaki Peşhabur Sınır Kapısına geliyor. Buradaki peşmergeler tarafından ülkeye kabul edilen Kürtler, daha sonra araçlarla Erbil’deki kamplara götürülüyor.

Evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli Kürtlerin yolculuğu, Zaho’nun batısı ile Suriye’nin doğusundaki Derik kasabası arasında kalan kurak bölgeyi kapsıyor. Bunaltıcı sıcakların hüküm sürdüğü bölgedeki tali yollardan yükselen tozlar insanların Suriye’den kaçtığını gösteriyor. Her gün yüzlerce insan, bu güzergâhı kullanıyor. Göçmenler, önce PYD’nin kurduğu noktalardan geçiyor, sonra peşmerge noktasına varıp izin bekliyorlar. Geçici kampa alınan Suriyeli Kürtler, resmi işlemler tamamlandıktan sonra minibüslerle Erbil, Duhok ve Zaho çevresinde kamplara götürülüyor.

Sîyan İbrahim adındaki kadın, 5 çocuğuyla kendisini Kuzey Irak’a atmış. Ölüm korkusuyla meşakkatli yolu kat etmiş. Afrin bölgesinden geldiğini söylüyor. Ölümden kaçışları iki gün sürmüş. Kuzey Irak’a uzak oldukları için kilometrelerce yol yürüdüklerini anlatıyor. Halkın genelde akşam yola çıkıp sabahları Irak Kürdistan’ına sığındığı dile getiriliyor.

Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin göç etmesini engellemek isteyen PYD’nin, şehirlerin girişindeki arama noktalarını artırarak göçü engellemeye çalıştığı belirtiliyor. Kampa sığınan Suriyeli bir Kürt’ün anlattıkları durumu özetliyor: “Esed, Derik bölgesini bombaladıktan sonra kaçmak istedik. PYD’liler buna önce engel oldu. Sonra bize ‘Hadi gidin bakalım peşmergeler sizi kabul edecek mi?’ diye ittiler. Sınıra geldik, Kuzey Irak kapıları açtı ve geçtik. Yoksa PYD’nin insafına kalmaya devam edecektir.”

PYD, GÖZALTI FURYASI BAŞLATTI

Suriye’nin en büyük ve köklü partilerinden Suriye Demokratik Kürt Partisi (El Parti) üyesi çok sayıda kişinin PYD tarafından gözaltına alındığı açıklandı. Yazılı bir açıklama yapan El Parti, üyelerinin PYD tarafından gözaltına alındığını, faaliyetlerinin engellendiğini duyurdu. Açıklamada, “PYD dün 3 parti üyemizi daha gözaltına aldı. Geçen gün de 20 arkadaşımız gözaltına alındı. PYD kendisinden başka hiç kimseyi kabul etmiyor.” denildi.

Zaman