Dr. M. Rıza DERİNDAĞ

Dr. M. Rıza DERİNDAĞ

Kurbanın Filipinler’de derhatır ettirdikleri

Aziz, sebatkar, fedakar, sıddık kardeşlerim,
…Gelecek bayramınızı tebrik ederim. وَالْفَجْرِ * وَ لَيَالٍ عَشْرٍ   kasem-i Kur'aniyle fevkalade kıymetleri tahakkuk eden o mübarek  gecelerde ve seherlerde mübarek kardeşlerimin mübarek duaları hem bana, hem ehl-i imana çok bereketli ve nurlu olmasını rahmet-i Rahman'dan niyaz ederim.  Said Nursî 

Evvela, gelecek Kurban bayramınızı tebrik ederiz. Kurban da semavat ve arzı, ruhanileri ve melaikeyi ve inşaallah Zat-ı Ahmediyyeyi (asv) ve Onun yolunda olanları sevinçlerle tebessumlere getiren geçen senelerdeki kurban ve ona matfi hizmet haberleri gibi bu sene de kurban ile deruni manalari Rabbimin ikram etmesini temenni ediyorum.

2005-2010 tarihleri arasında beş sene boyunca, hersene Filipinlerde kurban programları düzenledik. Filipinlerin Muhtelif adalarında düzenlediğimiz kurban faaliyetleri ile binlerce aileye ulaştık ve son iki sene Çare Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği ile el ele yaptığımız Kurban ve yardım faaliyetleriyle Filipin Müslümanlarına Türkiye’den bir rahmet ve şefkat eli uzatılmış oldu.

Uhuvvet-i islamiyyenin muazzam tecellisini ve bir taraftan Müslüman Türkiye'nin doğu batı başka mecralara sürüklemeye çalışıyor olsa da biz imanını muhafaza etmiş, İslamını muhafaza etmiş, uhuvvet-i islamiyyeyi kendisine hedef ittihaz etmiş fedakar Türkiye gençliği ve Çare gönüllüleri bu kurbanlar vesilesiyle bir kurbiyet hasıl etmeye çalışmanın sevincini yaşadık. Evvela ecdadın ahu fizar edip ah keşke imkanımız olsada oralara da gitsek,şu müstemlekecilere haddlerini bildirsek deyip gözyaşları döktükleri yerlere gelindi..Bir dönem gönülleri fethedilmiş ama sonra unutulmuş Filipinli müslümanların yardımına koşuldu.

Başta Marawi olmak üzere, Zamboanga, Sulu, Tawi Tawi, Basilan, Kotabato, KagayandeOro,Davao,Manila,Genaral Santos gibi bölgelerde ve adalarda ve sehirlerde kurbanlar kesildi.

Heryerde, gerek televizyon, gazete ve radyolarla, gerekse dağıtılan  ilanlar, asılan afişlerle Türkiye’nin buraya olan alakadarane sahabetleri tebrik edildi.
Bir gazete ilk sahifeden verdigi haberin başlığında “Nur Talebelerinden Büyük Yardim” başlığını kullanırken, bir başkası Said Nursi’nin takipçileri 30000 aileye ulaştı diye haber yaptı. Haftalar boyunca yerel tv’ler kesilen kurbanların görüntülerini yayınlayarak, sevincinden ağlayan veyahut birbirine sarılan müslümanların görüntülerini yayınladı. Marawiden Kotabato şehrine kadar olan kısım tamamen müslüman köyleridir, buralar ülkenin en geri bırakılmış ve fakir bölgeleridir. Bu şehre kadar belki onlarca tebrik afişini köylüler kendileri hazırlamışlardı, her gittigimiz yerde medrese talebeleri, hafızlar, kadınlar, yaşlılar tekbirlerle karşılıyor, ellerimize sarılıyorlardı...

Bir bayram sabahı, namazın akabinde, Filipinler Müftüsü Dr.Mahid Mutilan ve bizler Valinin davetlisi olarak sabah kahvaltısına iştirak etmiştik, kahvaltıda müftü gözleri yaşlı olarak, “biz kurban bayramını ilk kez bu sene hakkıyla eda edeceğiz, kaderin tecellisidir, 1906 senesinde
Osmanlı bize yardıma gelmişti, tam bir asır sonra İmam Nursi’nin talebeleri geliyorlar” dedi. Ve duasında “Ya Rab bu ümmmet Türk milletine muhtaç sen de onlara imamet ver, alem-i İslamın nusretine, uhuvvetine, sahabetine gönder” diye dua etti. Çıktığımızda bir tv röportajında aynı manaları biz tekrar ettik. Evet kesilen etler Rabbimize ulaşmaz, ama bizim niyetlerimiz, ihlasımız, o ihlasa mebni tüm dünyayı şefkatle kucaklayacak, sulh-u
selamete erdirecek, himmetini milletini ümmet bilen bir şevku gayret var bu şevke mebni bir ihsan ümid ediyoruz demiştik.

Bu mananın devamı olarak İliganda Vali ve Belediye Başkanının da iştirakiyle kurbanlar kesilmiş, biz bu programlarda umumiyetle, imkan da elverirse, Risalelerden okuyor, bahusus "Asay-ı Musadan, Meyve Risalesinde yazılan, bu makam yazıldığında Kurban Bayramı
geldi...." başlıklı kısmı, ibadetin esasi olan namazı ve namazın çekirdeği olan tekbirat, tesbihat, tahmidat ve tehlilatin Müellif-i Muhterem Üstad-ı Azam, Müceddid-i Asır Bediüzzaman tarafından nasıl izah edildiğini arzetmeye çalışıyorduk...

Kagayanda da Emniyet Müdürlüğü ve Kagayan Ordu Komutanlığı ile beraber çalışmalarda bulunduk. Dolayısıyla Kagayanda hem emniyet Müdürü hem Ordu Komutanı programımıza iştirak etmiş oldu. Marawi ve tüm müslüman bölgesi için Yüksek Öğretim Kurumu ile beraber çalıştık. Burada kesilen 100’e yakın büyük baş kurbanın dağıtımı, poşetlenmesi için tüm hazırlıklar haftalar öncesinden tamamlanıyor. YöK tüm personelini ve üniversite temsilcilerini bu vazife için 3 gün boyunca tahsis ediyordu. Ayrıca iki dersanemiz ve Risale-i Nur Okuma
Klübüne üye 30’dan ziyade üniversite dağıtım boyunca ellerinden geleni yapıyorlardı…

Bayramın son günü Marawinin şehir merkezi trafige kapatılarak 5bin kişiye bayram yemeği verilmiş, tarihlerinde ilk defa böyle bir bayram sevinci yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Kurbanlar hazırlanmış, valilik pirinç göndermiş,yüksek öğretim kurumu da yemek hazırlatmış, muazzam bir bayram sevinci yaşanmıştı. Herkes de hem Türkiye’ye karşı, hem Nur Talebelerine müteveccih hudutsuz bir muhabbet vücuda geldiği temaşa edilmişti. Evet ömrü hayatlarında ilk defa et yiyecek olanlar, ilk defa kurbana kurban ile girecek olanlar vardı…

Bir taraftan İslamın içtimai hayata kazandırdıkları, bir taraftan beynelmilel bir uhuvvetin vücuda geliyor olması ve belki bunlardan daha da muhimmi kalplerde, gönüllerde, küçük çocukların dillerinde, Türkiye isminin, Said Nursi adının, Risale-i Nur asarının, iman ve Kur’an hizmetinde yılmadan, dünyaya Kuran’ın sönmez ve söndürülemez bir Nur olduğunu ilana azimli Nur talebelerinin adları, yadları yazılıyor, dillendiriliyordu. Hadsiz hudutsuz hamd olsun, Rabbimiz bütün ağabeylerimizden, hassaten kurbanlarını buralara fedakarane gönderen agabey ve ablalarımızdan binler defa razı olsun, o kesilen kurbanları kendilerine burak, kursaklarına bir bayram günü et giden masum ihtiyar ve çocukları da kendilerine şefaatçi eylesin.

Gönül istiyor ki tek tek bu ağabey ve ablalarımızı buralara getirelim, yüzlerdeki sevinçleri, nasıl bir bayrama vesile olduklarını gösterelim. Evet ey muhterem ağabey ve ablalarımız sizler burada bir bayrama vesile oldunuz, Rabbimiz de sizleri ebedi bayramlarla, hakiki bayram olan ebedi saadete ve cemalullaha mazhariyet bayrami ile serfiraz kılsın. Amin amin amin.

Evet ümitvariz, bir millet imanını kurtarıyor, kesilen kurbanlarda inşaallah bela ve musibetlere sed oldugu gibi, islamiyet güneşinin Asyada pertevefşan olmasına vesile olur.. Amin.amin.amin.

Gelin bu kutlu kervana hep beraber katılalım. Gelin bu başlamış olan ezgi yarım kalmasın. Nakaratı devam eden, semada hoş bir seda olarak yayılan bu yardım iklimi, bu uhuvvet mevsimi hazana dönmesin. Kurbanları Kabul edilen Habiller olalım. Kendisi kurban olmaya namzet İsmailler olalım.

Bu kurbanda müslüman dünyasının en geri kalmış noktalarından birisi olan Mindanao Moro müslümanlarının kurban sevincine vesile olalım.
Ve bu kudsi sevaplardan hissemizi alalım.
 
Not 1: Arefe gününde bin İhlâs-ı Şerif okunmasi hususunda Bediüzzaman şöyle diyor;  “Aziz, mübarek kardeşlerim, Bizim memlekette eskide arefe gününde bin İhlâs-ı Şerif okurduk. Ben, şimdi bir gün evvel beş yüz ve arefede dahi beş yüz okuyabilirim. Kendine güvenen, birden okuyabilir.”

Not 2: ÇARE YARDIMLAŞMA VE KALKINMA DERNEĞİ 2011 KURBAN BAYRAMINDA 12 ÜLKEDE KURBAN ORGANİZASYONU GERÇEKLEŞTİRECEK!
Çare Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği, bizi geçtiğimiz Ramazan ayında Kur’an ile iftar iklimine götürdü, şimdi de kurban ile kurbiyyet mevsimine alıp götürecek. Kenya ve Somali’nin köylerinde, Sudan’ın çöllerinde kurbanlar kesilecek. Filipinli Mühtedi Müslümanlara “sahipsiz değilsiniz” diyecek.

Afrikada; Kenya, Somali, Nijerya, Madagaskar, Zimbabve, Sudan ve Mozambik. Uzak doğuda; Filipinler ve Tayland. Orta asyada; Pakistan, balkanlarda Makedonya ve Bulgaristan da kurbanla çare olacak!

Çare Derneğine, www.care.org.tr sitesinden ve  +90 (216) 328 32 34 nolu telefon numarasından ulaşabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum