Kurban kesiminde bıçak tercihleri değişti

Kurban kesiminde bıçak tercihleri değişti

Kurbanını kendisi kesecek vatandaşlar eskiden sadece bir bıçakla yetinirken, son yıllarda bu işin ehil kişilere yaptırılması anlayışının artması dolayısıyla 5-6 yıl dayanabilen kaliteli setlerin tercih edildiği bildirildi.

Bursa'da bıçak imalatı ve satışıyla uğraşan bir firmanın sahibi İsmail Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kesimlik bıçak ve yan ürünlere ilginin arttığını, talepleri karşılamakta zorlandıklarını söyledi.

Bayram için yaklaşık 3 aydır hazırlık yaptıklarını belirten Güler, önceki yıllarda pek çok vatandaşın kurbanını kendisi kestiği için sadece "boğazlama" olarak bilinen bıçaklardan satın aldığını anlattı.
Günümüzde kurban ibadetini yerine getiren vatandaşların bu alışkanlıktan önemli ölçüde vazgeçtiğini dile getiren Güler, "Artık evinde kendi başına kurbanı kesen çok fazla yok. Özel alanlarda kesimler arttı. Profesyoneller de kesim için işlerini kolaylaştıracak alet ve edevatla çalışmayı tercih ediyor" dedi.

Güler, önceleri insanların tek bıçakla tüm işleri hallettiğini ancak günümüzde bunun yerini her işlem için ayrı üretilen ürünlerin aldığını vurguladı.

"Boğazlama" bıçağının daha keskin, büyük ve ağır olduğu bilgisini veren Güler, şöyle konuştu:
"Yüzme bıçağının uç kısmı daha farklıdır. Kemik sıyırma bıçağı ince, hafif ve keskindir. Bu, işleri daha da kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı için daha fazla talep görüyor. Boğazlama, yüzme ve parçalama ile ilgili bıçakların yanı sıra kesimi kolaylaştıran, büyükbaş hayvanları yere yıkmak için 'devirmatik', bıçakları bilemek için masat, büyük kemikleri parçalamak için satır ve kurbanı asmak için çengel, rağbet gören diğer malzemelerimizdir."
Kaliteli bir kurban bıçağının fiyatı 40-90 lira arasında değiştiğini dile getiren Güler, "Boğazlama, sıyırma, yüzme bıçakları, devirmatik, satır ve masattan oluşan kurban setlerinin fiyatı 250 lirayı buluyor. Düşük kalitede setleri de 150 liradan edinmek mümkün. Bir set, iyi korunursa toplu kesim yapılan yerlerde en az 5-6 yıl kullanılabilir" diye konuştu.

- Dualı bıçaklar

Güler, sipariş üzerine kurban bıçaklarının üzerine dua ya da kullanıcının ismini işleyebildiklerini belirtti.
Kurban bıçakları için "Bismillahi Allahuekber" duasının talep gördüğüne dikkati çeken Güler, "Bu dua, kurban kesilirken mutlaka söylenmeli. Kurban kesiminde hatırlamak için dualı bıçaklar da talep ediliyor" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.