Abdurrahman İRAZ

Abdurrahman İRAZ

Kurban 'Çare' midir?

Üstadımız hazretlerinin talebelerinden birinden dinlemiştim fakat şu anda hangi talebesi olduğunu hatırlayamıyorum. Şöyle bir hatıra anlatmıştı. “Bir gün Üstadımız hazretleri yanında talebeleri ile yürürken bir dilenci çıkmış önlerine ve ellerini açarak üstadımıza adeta yalvarmış. Üstadımız ona ters-ters bakarak yoluna devam etmiş, biraz sonra bir başka dilenci karşılamış o da istemiş, Üstadımız hazretleri bu defa elini cebine sokmuş fakat çıkarmadan devam etmiş, bir miktar yürüdükten sonra bir başka dilenci çıkmış önlerine, Üstadımız hazretleri yine elini cebine sokmuş parayı çıkarmış bir elinden diğer eline almış ve içinde para olan elini diğer cebine sokmuş ve yürümeye devam etmiş. Bu kere Üstadımızın talebeleri sormuşlar “Üstadımız bu haldeki hikmet nedir?” diye. Üstadımız buyurmuşki: ‘birinci dilencinin ihtiyacı yoktu dilenciliği alışkanlık haline getirmiş meslek edinmiş. İkinci dilencinin ihtiyacı var ama dilenmesede olur, geçinebilir. Fakat üçüncü dilencinin gerçekten ihtiyacı vardı onun için cebimden parayı çıkardım. Fakat iman ve Kur'an hizmetinin ihtiyacı daha fazla ve daha mühimdir. Parayı kendi cebimden çıkarıp hizmet parasına kattım’ diye cevap verdi.”
 
Şimdi diyeceksinizki “bu hadisenin kurban ile ne alakası var?” Arz etmeye çalışayım. Herkes biliyorki Türkiye'de deprem, sel, tsunami gibi afetlerde muhtaç yerlere yardım götüren dernekler var. Deniz Feneri, Cansuyu, Kimse yok mu, Şefkat Eli, İHH ve Çare. Bu derneklerin hepsi Türkiye insanının şefkatini ve merhametini yurt içinde ve yurt dışında muhtaç insanlara taşıyor. Bu derneklerin hepsi büyük insanlık vazifesi yapıyorlar. Allah bu derneklerin hepsinin mensuplarından razı olsun. Sa’y ve gayretlerini artırsın. Kuvvet versin. Bu dernekleri ayakta tutan himmet sahiplerinin de ecrini bol ve daim etsin birlerini bin etsin, adedlerini artırsın. Amin.

Televizyonlarda görüyoruz her kim nereye ne yardım götürürse götürsün, kendi meslek ve meşrebini de beraber götürüyor. Zaten İslama ve insana hizmet maksadı ile kurulan bu dernekler aynı zamanda kendi cemaatlerinin ismini, hizmet anlayışını, hizmet tarzını gittiği yerlerde tesis ediyor. Tabiki bunu yapacaktır, ve yapmalıdır da hakkıdır.  Yapmasa eksik kalır. Yurt dışına özellikle Afrika ve uzak doğuya yaptığımız gezilerde bütün bu derneklerin hizmetlerini görüyor, alkışlıyor ve dua ediyoruz. Rabbim bu hizmet kuruluşlarının ve arkalarında onları ayakta tutan kardeşlerimizin hizmetlerini kabul ve daim etsin.  Amin.

Evet Afrika ve uzak doğuya yaptığımız seyahetlerde bizzat gördük, müşahade ettik. Diğer derneklerin hizmeti gibi ÇARE derneğinin büyük hizmeti var. Yardım götürdüğü her yere nur medresesi açıyor. İman ve Kur’an hizmeti yapıyor. Ben bu sayfada ÇARE derneğinin yurt dışında yaptıkları hizmetleri anlatmaya kalkarsam bir tefrika çıkar. Muhammed Rıza Dalkılıç kardeşimizin destansı hizmetlerini duymayan kalmamıştır. Ben bizzat gördüm Filipinler'de kiliseler Muhammed Rıza'ya daha doğrusu ‘Risale-i Nur Enstitüsü’nün hizmetlerine amadedirler. Muhammed Rıza kardeşimiz, yaptığı hizmetlerle Filipinler ülkesinin Birleşmiş Milletlerdeki barış elçisi olmuş. Sadece Filipinler'de 30'dan fazla medrese var ve bu medreselerdeki vakıf ve müdebbir kardeşlerimiz sonradan Müslüman olmuş yani mühtedi nur talebeleridir.

Bu sadece Filipinler. Bir de Somali var Çad var Uganda var şu anda ismini hatırlayamadığım onlarca Afrika ülkesi var ve bütün bu yerlerde ÇARE derneğinin ön ayak olması ile nur medreseleri açılıyor. Risale-i Nur okunuyor. Dertlere derman oluyor. Çare oluyor.
 
Yurt içinde “ben kurbanımın etinden yemek istiyorum” diyenler vakıflarına ya da devam ettikleri dershane müdebbirlerine baş vursunlar. Yurt dışına göndermek isteyen, ya da ikinci bir kurbanı olan mutlaka ÇARE derneğine müracaat etmeliler. ÇARE derneğinin internet adresi  www.care.org.tr  Unutmayalım ki ÇARE derneğinin yaptığı bütün hizmetler Risale-i Nur hesabına geçecektir. Dolayısı ile cebimizden çıkardığımızı yine diğer cebimize koyalım. Yani şirket-i maneviye düsturu ile yapılan hayırların her türlüsüne ortak olalım. Evet kurban çaredir. Çare hizmettir. Hizmet de ehline bir şirkettir.
SAADET VE MUHABBETLE KALINIZ.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum