Kurban alırken sağlık raporuna bakılmalı

Kurban alırken sağlık raporuna bakılmalı

Prof. Dr. Şındak, AA muhabirine, kurban ibadeti yerine getirilirken hayvandan bulaşma riski yüksek hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Şındak, kurbanlık alırken kuduz, kuş gribi ve domuz gribi gibi hayvanlardan insanlara zoonoz hastalıkları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için veterinerden alınacak sağlık raporuna bakılmasını önerdi.

Prof. Dr. Şındak, AA muhabirine, kurban ibadeti yerine getirilirken hayvandan bulaşma riski yüksek hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Bazı hastalıkların insan sağlığı açısından ciddi risk taşıdığına işaret eden Şındak, şöyle devam etti:
"Bu tür hastalıkların yayılmasını ve bulaşmasını önlemek için hem kesim öncesi hem kesim sonrasında bazı kurallara uymamız gerekiyor. Bu hastalıklardan karaciğere yerleşen kist hidatik diye ifade ettiğimiz lezyonlar eğer kısmi olarak yerleşmişse bunların kısmi olarak kesilip imha edilmesi, eğer bir yaygınlık gösteriyorsa bunların tamamen imha edilmesi gerekiyor. İmhayı ya antiseptik solüsyonda bir kap içerisinde yer altına gömerek ya da yakmak suretiyle yapmak doğrudur. Hastalıklı organlara sokak hayvanlarının ulaşmasının önüne geçilmelidir."
"Kurbanlık alırken kuduz, kuş gribi ve domuz gribi gibi hayvanlardan insanlara zoonoz hastalıkları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için veterinerden alınacak sağlık raporuna bakılmalıdır" diyen Şındak, kurbanın çok zayıf olmamasına da özen gösterilmesi gerektiğini aktardı.

- "Çevreye ilgisiz veya aşırı tepkili olmaması sağlıklı olduğunun belirtisi"

Şındak, yeni doğum yapan veya gebe hayvanların kurban için uygun olmadığına dikkati çekerek, kesilecek hayvanın sağlıklı olmasına önem verilmesini vurguladı.

Kurbanın gözlerinde kızarıklık veya sarılığın bulunmaması gerektiğini bildiren Şındak, "Kıllar mat ve karışık, bakışları da donuk olmamalıdır. Çevreye ilgisiz veya aşırı tepkili olmaması sağlıklı bir hayvan olduğunun belirtisidir. Ayrıca dışkısının kanlı olmaması, burnu ve ağzından kokulu akıntı gelmemesi de dikkat edilecek diğer hususlardır. Hayvanı fazla strese sokmadan, incitmeden, boynun sağ ve sol tarafında bulunan atar ve toplardamarı kesmek suretiyle ani bir şekilde kesim işleminin yapılmasını ve olabildiğince kanın akıtılmasını tavsiye ediyoruz" dedi. 

Şındak, kurban kesilen alanların temizliğine özen gösterilmesi gerektiğine değinerek, kesim öncesi ve sonrasında hayvanların ve etlerin veteriner hekimler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini aktardı.

- "Bayramın ilk 3 günü kurban kesilebilir"

SİÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci de kurbanın sağlığına olduğu kadar ibadetin yerine getirildiği şartlara da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Kurban keserken hayvana eziyet edilmemesini isteyen Erdemci, Müslüman'a yakışır bir şekilde kurban ibadetinin yerine getirilmesini tavsiye etti.

Erdemci, "Aksi takdirde bu ibadeti yerine getireyim derken çevreye verdiğimiz zarar Müslüman'ın imajına da çok zarar veriyor" dedi.

Kurban ibadetinin kişiyi Allah'a yakınlaştırdığına dikkati çeken Erdemci, bu ibadetin Allah katında makbul olması için gereken şartların uygulanmasına önem verilmesini istedi.
Erdemci, kurban kesiminin bayram namazından hemen sonra başladığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bayramın ilk 3 günü kurban kesilebilir. Yani bu 3 günün gecesinde gündüzünde kurban kesimi makbuldür. Herhangi bir yaralanmaya sebebiyet vermemesi için gündüz vakitlerinin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Kurban mali bir ibadet olduğundan vekaletle de kesim mümkün. Vekalet sözlü veya yazılı olabilir. İnternet, faks veya telefonla da vekalet alınıp, verilebilir. Bu konuda kolaylıklar söz konusu."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.