Kur’an’dan birkaç ayet 

Hucurat suresinin altıncı ayeti şöyledir. “Ey iman edenler herhangi bir fasık size bir haber getirecek olursa onu iyice tahkik edin, doğruluğunu araştırın. Yoksa gerçeği bilmeyerek birtakım kimselere karşı fenalık edip sonra yaptığınızdan pişman olursunuz.”

Peygamberimiz (asm), Velid İbni Ukbe isimli sahabeyi Beni Mustalık kabilesine zekat toplamak için gönderdi. Velid ile onlar arasında daha önce bir kin vardı. Kabileye yaklaştığı zaman karşısına gelen atlıların kendi aleyhinde oldukları intibaına kapılıp korkarak geri döndü ve zekat vermediklerini söyledi. Hz. Peygamber (asm) ordu toplayıp üzerlerine hücum edeceği sırada tesbitin asılsız olduğu kendisine bildirildi. Halid Bin Velid’i durumu tahkik etmek üzere görevlendirdi. Geceleyen onlara çaktırmadan gelen Halid onların ezan okuyup cemaatle namaz kıldıklarını, hatta gece namazı kıldıklarını tesbit etti. Ve zekatlarını alarak geri döndü. Bu ayet bunun üzerine nazil oldu. Bu ayete dayanarak hadis ravileri cerh ve tadile tabi tutmuşlardır. Fakihler her haberin değil ama nebe tarzında haberlerin tahkik edilmesini şart görürler.

Onbirinci ayet: “Ey iman edenler, sizden hiçbir topluluk bir başka toplulukla alay etmesin. Ne malum? Belki alay edilenler edenlerden daha hayırlıdır. Kadınlar da başka kadınlarla alay etmesinler. Belki alay edilenler edenlerden daha hayırlıdır. Birbirinizi daha doğrusu kendilerinizi karalamayın. Birbirinize kötü lakaplar takmayın. İman ettikten sonra insanın adının kötüye çıkması, fasık damgası yemesi ne fena bir şeydir! Kim tövbe etmezse işte onlar tam zalim kimselerdir.”

Kaf suresi 45. Ayettir. İsmini birinci ayette geçen ve huruf-ı mukattaa kabilinden olan Kaf harfinden almıştır. Bu sure kainatta bulunan ve Allahu Taalanın üstün kudret ve hikmetine delalet eden bazı varlıklardan bahseder. Bunları yapanın mahşerde insanları diriltmeye de kadir olduğunu bildirir. Dini yalan sayan bazı eski kavimlerin akıbetlerini hatırlatır. Cuma, bayram ve bazen sabah namazlarında bu surenin Hz. Peygamber (asm) tarafından okunduğu nakledilmektedir.

Altıncı ayet gözlem ayetlerindendir. Bediüzzaman en fazla bu gözlem ayetlerini yorumlamıştır. “Hiç üzerlerindeki göğe bakmazlar mı? Bakıp da bizim onu nasıl sağlamca bina ettiğimiz, onda en ufak bir çatlaklık, dengesizlik olmadığını düşünmezler mi?”

Gökyüzü akıllara durgunluk verecek kadar geniş ve muazzamdır. Dünyamızdan yüzbinlerce defa daha büyük gezegenler uzayda top gibi, saniyede birkaç bin kilometre hızla yüzerler. Güneş sistemi samanyolu galaksisinin bir köşesine sıkışmış küçük bir yer işgal eder. Oysa daha başka bir milyon kadar galaksi mevcuttur. Bunları yaratıp varlıkta tutan muazzam kudretin ilkin yoktan yarattığı hayatı, ölüm uykusundan sonra diriltmeye gücü yetmez mi?

Zariyat suresinin kırkıncı ayetinde hitap peygamberimizedir: “Geceleyin de secdelerin  peşinden de O’na ibadet et.”

Hz Peygamber (asm) her namazdan sonra fakirlerin otuz üç kere Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahuekber zikrine devam etmekle zenginlerin Allah yolunda harcamalarda elde ettikleri yüksek dereceleri kazanacaklarını bildirmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.