Kur'an okuma yarışmasında Görmez'i endişelendiren şey

Kur'an okuma yarışmasında Görmez'i endişelendiren şey

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kur'an okuma yarışmasıyla ilgili sarfettiği sözlerine açıklık getirdi

Risale Haber-Haber Merkezi

Senai Demirci, Mehmet Görmez ile bu konuyu konuştu. Diriliş Postası'ndaki yazısında yaptığı görüşmeye yer veren Demirci, Görmez'in endişesine dikkat çekti:

"Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez benim gibilerin korka korka söylediğini doğrudan söyledi: “Kur’ân, ses yarışmalarının güftesi olarak kullanılacak bir kitap değildir.” Cümledeki ‘kullanma’ kelimesi suçlayıcı bir ton içeriyor ve Kur’ân’ı merkeze alan tüm gayretleri mahkûm etme riski taşıyor. “Kullanma” kelimesini kaldırarak yumuşatırsak, cümleyi bir özeleştiri ekseni olarak ‘kullanabiliriz!”  Şöyle dedi diyelim Görmez Hoca: “Kur’an, ses yarışmalarının güftesi olamaz.”

Az önce aradım Görmez Hocamı. Her zamanki nezaketi ile açtı telefonu. Bu cümleden neyi kastettiğini anlamak istedim. Konuşmanın bağlamını öğrendim önce. “Umuma değildi!” Hizmet içi bir toplantıda geçiyor ve sadece ilgililere söyleniyor. Kur’ân Kursu öğretmenlerine, hafız ve hafız adaylarına… Ne var ki, medyanın haber yapma heyecanı, sözün siyak ve sibakını gözetme inceliğini göz ardı ediyor. On yılı aşkın bir süredir tanışıyoruz Görmez Hocamla. Çok zor günlerde, kritik dönemeçlerde, çok güzel ve yerinde kararlar aldığına, en azından, 15 Temmuz gecesinin salâları şahittir. Hakikati temyiz etme konusunda cesaretlidir ama insafı da elden bırakmaz. Uzunca konuşmamızın özeti şöyle: “Dikkatler Kur’ân’ın sesinin musikisine ve lafzına çekilirken, Kur’ân’ın anlamının ve maksadının göz ardı edilmesi endişesiyle söylenmiş bir ifade bu…”

Teşekkür ederek kapattım telefonu. Konuşmayı baştan dinledim.

Bir kez daha anladım ki, sorunumuz TRT’deki yarışma değil; parçayı bütünün yerine koyma kolaycılığı. O kadar matematik dersi alıyoruz ama hayata geçmiyor demek ki. Parçayı bütünün yerine koyarsak, hem parçaya hem bütüne haksızlık ederiz. O toplantının ünlenen o cümlesinden önce, Görmez Hoca’nın bütünün hukukunu parçaya yedirmeme adına, ‘sadece’ vurgularıyla kurduğu beş altı cümlesi var.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum