Külliyeler mercek altında

Külliyeler mercek altında

Geleneklerimizi ve Geleceğimizi Araştırma Tasarım ve Tanıtma Derneği Türkiye'deki külliyelerin envanterini çıkaracak. Projeyle birlikte külliyelerin tarihi ve mimari serüveni kayıt altına alınarak kitaplaştırılacak.

Geleneklerimizi ve Geleceğimizi Araştırma Tasarım ve Tanıtma Derneği'nin (GELard) Türkiye'deki külliyelerin tarihi ve mimari serüvenini kayıt altına alacak. Dernek başkanı Prof. Dr. Haluk Pamir, medeniyetimizin etkin yerleşimlerinden oluşan toplumsal yaşamın semt merkezlerini külliyelerin şekillendirdiğini, GELard olarak külliyelerin taşıdığı topluluk anlayışlarını ve yapılaşmalarını geleceğe dönük araştırmayı amaçladıklarını söyledi.

ÜSKÜDAR'DAN BAŞLANACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde yürütülen Külliyeler Projesi kapsamında 63 külliyede çalışma yapılacağını söyleyen Pamir, şu bilgileri verdi: İlk etapta 2 yılda 20 külliyede çalışma tamamlanacak. Önce Üsküdar Külliyelerinden başlanacak. Daha sonra Tarihi Yarımada Külliyeleri ile ilk etap tamamlanacak.

İlk etabın yayınları 2018 ve 2019 yaz aylarında gerçekleştirilecek. Her külliye 10 değişik uzman tarafından, mimarisi, mimarı, tezyinatı, kentle ilişkisi, vakfiyesi, haziresi, tarihsel bağlamı, dönemsel kullanımları ve olayları, güncel kullanımı ve alternatifleri, vb. ile değerlendirilecek. Bunlar kitap ve film olarak yayınlanacak. Külliyelerin modelleri ve animasyonları hazırlanacak. Külliyeler tek tek incelenirken medeniyetimiz çalışmaları sürdürülecek ve geçmiş medeniyet birikimimiz ile gelecek medeniyet tasavvurumuz üzerine üç konferans yapılacak ve iki kitap yayınlanacak."

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.