Kudüs'teki Osmanlı eserlerini Türkiye restore ediyor

Kudüs'teki Osmanlı eserlerini Türkiye restore ediyor

Mirasımız Derneği Başkanı Demirci, Osmanlı döneminde Filistin'de yapılan ev, çarşı, cami, mescit ve külliye gibi yapıları aslına uygun restore ederek yaşatmak ve geleceğe taşımak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Kudüs ve civarında bulunan Osmanlı'nın tarihi eserlerini yaşatmak amacıyla 2008'de kurulan Mirasımız Derneği, geçen süre içinde Filistin'de pek çok eserin restorasyonuna imza attı.

Dernek, hayırsever Türk halkının desteğiyle Kudüs ve civarında yaptığı çalışmaları Türk kamuoyuna yansıtmak için bir grup gazeteciyi Filistin'e götürdü. Kudüs, Yafa ve Hayfa'da restore edilen tarihi evler, çarşı, cami, mescit ve külliyeler hakkında bilgi verildi.

"70 ev 46 camiyi yok olmaktan kurtardık"

Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mirasımız Derneği Başkanı Demirci, "Kadim Kudüs" olarak bilinen bölgede çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirterek, "Kudüs'te tespit edilmiş 4 bin tarihi ev ve yüzlerce mescit var. Şimdiye kadar 70 ev ve 46 cami ile mescit restorasyonu gerçekleştirdik. Daha elden geçirilmesi gereken çok yapı var." dedi.

"Tarihi eserleri yaşatmaya kararlıyız"

İsrail'in denetimi ve kontrolü altındaki yerlerde restorasyon faaliyeti yürütmenin güç ve maliyetlerinin de yüksek olduğunu anlatan Demirci, şöyle devam etti:

"Eski Kudüs'teki tarihi eserleri iki kısımda değerlendirmek mümkündür. Birincisi tamamen İsrail’in kontrolünde olan Yahudi derneklerin inisiyatiflerindeki Megaribe Mahallesi ve Kapısı gibi yerler. İkincisiyse Kudüs’ün yerli Müslüman ve Hristiyan ahalisine ait, yani gerçek sahiplerin elinde olan eserler. Yahudilerin kontrolündeki yerde bulunan tarihi eserlere hiçbir şekilde müdahale edilemiyor. Ancak Müslümanların yaşadığı bölgelerdeki tarihi eserlere izinler ölçüsünde müdahale edip, bunları restore ederek geleceğe taşıyabiliyoruz. Sadece Mirasımız Derneği değil, başta TİKA olmak üzere bazı kurum ve kuruluşlar, Filistin’deki Osmanlı eserlerinin yaşatılması için ciddi çaba sarf ediyor. Bizler, ecdadımızın Filistin’de inşa ettiği tarihi yapıları aslına uygun restore ederek yaşatmak ve geleceğe taşımakta kararlıyız."AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.