Kudüs'te Filistinlilerin hareket alanı kalmadı

Kudüs'te Filistinlilerin hareket alanı kalmadı

İsrail kabinesinde alınan olağanüstü tedbirler uygulamaya konuldu, işgal güçleri Kudüs'te yeni kontrol noktası oluşturdu,

İsrail işgal güçleri, Doğu Kudüs'ün bazı mahallelerine kontrol noktaları kurarak Filistinlilerin hareket özgürlüğünü kısıtlamaya başladı.

İsrail'de "Kudüs'te tırmanan gerginlik" nedeniyle alınan kararlar, hayata geçirilmeye başlandı. Bu kapsamda Doğu Kudüs'ün Ras el-Amud, Cebel el-Mukebbir, İseviyye ve Et-Tur mahallerinin girişlerini beton bloklarla kesen İsrail güçleri, bazı yolları tamamen kapatırken, bazı yerlerde de trafiğin akışını sınırladı.
Kudüs'ün eski şehir olarak bilinen sur içi bölgesinde de çok sayıda İsrail güçlerinin devriye gezdiği ve giriş kapılarında beklediği gözlendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada "Güvenlik kabinesi terörle mücadele önlemleri çerçevesinde şiddete teşvik ve sürtüşme durumlarında polise Kudüs'ün bazı bölgelerine giriş ya da sokağa çıkma yasağı getirme yetkisi verdi" denildi.

İsrailli yetkililer İsrail güçlerine tepki ve mukavemet gösteren ya da bıçaklı saldırılara karışan Filistinlilerin Kudüs'teki evlerini yıkabileceklerini ve şehirde ikamet etme haklarını ellerinden alabileceklerini açıkladı.
İşgal altındaki Filistin topraklarında son dönemde yaşananlar 'Üçüncü İntifada' diye anılmaya başlarken, İsrail güvenlik kabinesi dün, "polise yol kapatma ve kuşatma yetkisi verilmesi, öldürülen Filistinlilerin cenazelerini ailelerine geri verilmemesi" gibi olağanüstü bir dizi karar aldığını açıklamıştı.

26 FİLİSTİNLİ GÖZALTINDA

Bu arada bugün İsrail işgal askerlerinin, çeşitli şehirlerde 26 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Ordu ve polis güçleri, Batı Şeria'nın Nablus, Ramallah, El-Halil, Eriha ve Beytullahim kentlerinde 26 Filistinliyi gözaltına aldı" denildi.
Gözaltına alınanlardan 7'sinin Hamas mensubu olduğu ifade edildi.
İsrail askerleri, Batı Şeria ve Kudüs'te çeşitli suçlamalarla sık sık Filistinlileri, evlerine baskınlar düzenleyerek gözaltına alıyor. Baskınlar sırasında Filistinli gençler ile askerler arasında zaman zaman ölümle sonuçlanan gerginlikler yaşanıyor.

Bunun yanında Yahudi yerleşimcilerin, geçen ağustos ayı başlarında Nablus'ta Filistinli bir ailenin evini kundaklamasıyla başlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanmış, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle ciddi boyutlara ulaşmıştı. Bu ayın başından bu yana İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 30'a yükselirken, olaylarda 6 da İsrailli öldü.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.