Küçük Mecidiye Camii yeniden ibadete açıldı

Küçük Mecidiye Camii yeniden ibadete açıldı

Restorasyonu tamamlanan Beşiktaş'taki Küçük Mecidiye Camii, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan Beşiktaş'taki Küçük Mecidiye Camisi, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, caminin İslam toplumunun en önemli eserlerinden biri olduğunu söyledi.

Hazreti Peygamber'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken Medine'ye ilk geldiğinde inşa ettiği yapının cami olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Bütün İslam medeniyetlerinin en önemli özelliklerinden birisi de budur. Önce şehrin merkezinde, o şehri temsil edecek bir cami inşa ederler. Camiyle birlikte okullarını, hamamlarını, hanlarını ve ayrıca bedestenlerini inşa ederler" diye konuştu.

"İSTANBUL, OSMANLI'NIN PAYİTAHTIYDI"

Camilerin, bir araya gelmek, toplumun ortak değerleri üzerinden sağlam bir toplumsal temel inşa etmesi bakımından önemine vurgu yapan Kurtulmuş, bunun tarih boyunca da böyle olduğunu belirterek, "Gittikleri her yerde, şehirde bu cami üzerinden halkın toplanmasını sağlayabilecek bir medeniyeti inşa ettiler. Bu camilerin ne anlama geldiğinin en güzel işaretlerden biri de şu içinde yaşadığımız aziz şehir İstanbul'dur" ifadelerini kullandı.
Sadece İstanbul Suriçi'nde 250'ye yakın kaybolmuş, kayıp cami olduğunu aktaran Kurtulmuş, "İstanbul, Osmanlı'nın payitahtıydı. Onun için Osmanlı'nın payitahtında yüzlerce camide nakış işler gibi, bu topraklarda, her sokağına, caddesine bu milletin ruhunu nakşetmiştir" dedi.

"BU TOPRAKLARDA UZUN YILLAR HEP BERABER YAŞIYORUZ"

Kurtulmuş, caminin ruhları, düşünceleri, inançları cem eden bir yer olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle bu kültüre bugünlerde çok daha fazla ihtiyacımız var. Bu toplumu bölmek isteyenler, bu toplumun fertleri arasında fay hatları oluşturmak isteyenler, bu toplumda insanlar arasında mezhep ve etnik yapı bakımından ayrılıkları körüklemek isteyenlere karşı en fazla bu bilinçle ayakta durabileceğimizi bir kere daha görmemiz lazım. Bu topraklarda uzun yıllarca hep beraber yaşıyoruz. Farklı etnik yapılarla birlikte bir arada yaşıyoruz. Farklı geleneklerle, göreneklerle, mezheplerle, meşreplerle yaşıyoruz. Bu toprakların kültürü, caminin etrafında cem olan bu kültür, hepimizi içinde barındırıyor, hepimizi bir, beraber bu toprakların ortak medeniyetinin çocukları olarak bir arada tutuyor ve ayrışmamıza müsaade etmiyor. Birileri ne isterse istesin, hangi hain planı ortaya koyarsa koysun, hangi terör mekanizmalarını bu ülkeyi bölmek, parçalamak için kullanırsa kullansın gücü yetmeyecektir, ufku yetmeyecektir. Bu millet, onlara müsaade etmeyecektir."

"KUBBE ALTINDA HİÇBİR CAMİDE RASTLAMADIĞIMIZ BAŞKA BİR ÖZELLİKLE KARŞILAŞTIK"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise kendileri açısından her bir restorasyonun bir hikayesi olduğunu söyledi.
Her restorasyonun kendine özgü bir yapısı olduğunu belirten Ertem, "Ecdadın her inşaat faaliyetini nasıl nakış nakış işlediğinin örnekleriyle karşılaşıyoruz, şaşırıyoruz. Beyazıt Camisi'nde öyleydi, Süleymaniye'de öyleydi, Fatih Camisi'nde öyleydi. Bu camide de öyle. Kubbe altında hiçbir camide rastlamadığımız başka bir özellikle karşılaştık. Bunun incelenmesi yapılacaktır, ne gibi fayda sağladığı ve ne gibi bir fonksiyon gördüğüyle ilgili" şeklinde konuştu.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.