Kral ve kraliçe Sultanahmet ve Ayasofya'ya hayran kaldı

Kral ve kraliçe Sultanahmet ve Ayasofya'ya hayran kaldı

Norveç Kralı 5. Harald ve Kraliçe Sonja, Ayasofya ile Sultanahmet Camisi'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Norveç Kralı 5. Harald ile Kraliçe Sonja, önce Ayasofya'ya geldi. Ayasofya çevresinde özel güvenlik önlemi alınmadığı görülürken, 5. Harald ile Kraliçe Sonja'nın, gezisi yaklaşık 30 dakika sürdü.

Norveç Kralı 5. Harald ile Kraliçe Sonja, buradan araç ile Sultanahmet Camisi'ne geçti. Kral ve kraliçe, camiye girerken ayakkabılarını çıkararak, terlik giydi. Kraliçe Sonja, camide başını örttü.

Caminin imam hatibi İshak Kızılaslan, Norveç Kralı 5. Harald ile Kraliçe Sonja'ya, caminin tarihi hakkında bilgi verdi. Burada da yaklaşık 30 dakika kalan kral ve kraliçeyi cami çıkışında Norveçli müzik topluluğu "Gümüş Çocuklar" da yalnız bırakmadı. Kral 5. Harald ve Kraliçe Sonja, çocuklarla bir süre sohbet etti.

"İlginç bir gün geçirdik"

Burada fotoğraf çektiren Kral ve Kraliçe, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Norveç Kralı 5. Harald, çok ilginç bir gün geçirdiklerini belirterek, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya'nın görülmesi gerektiğini dile getirdi. Kral 5. Harald, "İnanmanız için görmeniz lazım" ifadesini kullandı.

Kraliçe Sonja da eşi gibi uzun zamandır sanat tarihi üzerine okuduğunu dile getirerek, Ayasofya ve Sultanahmet Camisi'nin çok etkileyici olduğunu ifade etti.

Sonja, "Ayasofya'da etrafa baktığınızda başınız dönüyor. Sultanahmet Camisi çok güzel. Tarihinizle ilgili mücevherleriniz var. Bu saygı duyulması gereken bir şey. Daha çok şey görmeyi ve tekrar gelmeyi umuyorum" diye konuştu.