Koronavirüs Suriye'nin kuzeybatısına hızla yayılıyor

Koronavirüs Suriye'nin kuzeybatısına hızla yayılıyor

Küresel bir STK olan Save The Children’a göre COVID-19, Suriye'nin kuzeybatısındaki vakalar endişe verici bir hızla artarak devam ediyor

Bilal Tanrıverdi’nin haberi

Raporda, ülkenin kuzeybatısındaki durumun ciddiyeti ve aciliyeti vurgulanarak şu açıklamalara yer veriliyor: “Ülke çapında teyit edilen vaka sayısı, resmi olarak kaydedilen 1.355 ölümle 40.000'i aştı. Vakaların yarısından fazlası veya 20.338 sadece Kuzey Batı Suriye'de ve 8.100 Kuzey Doğu'da. Ülke yetersiz test kapasitesi ve tıbbi malzeme eksikliği ile mücadele ettiğinden, rakamlar muhtemelen eksik tahmin olacaktır. " [1]

Ölümcül virüsün yayılma hızı büyük endişe yaratıyor. Haziran 2020'de ReliefWeb tarafından hazırlanan bir raporda, "COVID-19'a hazırlık ve önleme tedbirleri devam ederken, kuzeybatı Suriye'de henüz hiçbir vaka doğrulanmadı." [2]

Bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra, kuzeybatı bölgesinde, özellikle İdlib şehrinde teyit edilen vakalar 20.000'in üzerindedir ve koşullar, yoğun bakım yatağı sıkıntısı nedeniyle korona virüsün daha da yayılmasını desteklemektedir. Vantilatörler ve temiz su kaynakları.

Resmi kayıtlara göre günde sadece 100 kişinin test edildiği ülkede Şam yönetimi gerçekleri gizlemekle suçlanıyor.

Bazı uzmanlarsa, Şam yönetiminin koronavirüs kaynaklı ölüm sayılarını siyasi nedenlerle gizlediğini savunuyor.

Çalışmalarını Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’ta sürdüren Zaki Mehchy, "Tıbbi personel Suriye’de virüs semptomlarıyla ölen çok sayıda insan olduğuna inanıyor. Ancak (Şam’a bağlı) güvenlik makamları bundan basına bahsetmemelerini istiyor veya susmalarını emrediyor “diye konuşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, 2019 yılı sonu itibarıyla ülkedeki hastanelerin yalnızca üçte ikisinden azı faal. Sağlık çalışanlarının yüzde 70'i ise savaş başladığından bu yana ülkeyi terk etmiş durumda.

Save The Children'ın Suriye Müdahale Direktörü Sonia Khush şunları söylüyor:

"Durumun rakamların bize söylediğinden çok daha kötü olduğuna inanmak için her türlü neden var. Ancak şu anda elimizdeki verilerle bile, COVID-19 vakalarının sayısının Suriye'deki sağlık ve hijyen sektörlerinin sınırlı kapasitesinden çok daha hızlı arttığı açıktır.”

“En gelişmiş sağlık sistemlerine sahip ülkeler bile, vakalardaki bu son ani artışla mücadele etmek için mücadele ediyor. Tedaviye veya korumaya erişimi olmayan aşırı kalabalık bir kampta, devam eden çatışmalardan mı yoksa ölümcül bir pandemiden mi kaçacaklarını bilmeyen ailelerin nasıl bir şey olduğunu bir düşünün. Savunmasız aileler ve çocukları, zorlukların daha da derinlerine daldıkça en çok acı çekeceklerdir. COVID-19 ve yoksulluğun etkisi, bunu bu topluluklar için çok uzun bir kış haline getirecek. " [1]

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ise, İdlib’ de savaş nedeniyle yerinden edilenlerin kaldığı kamplarda fiziksel mesafe kurallarının uygulanmasının imkânsız olduğuna vurgu yapıyor.

Uluslararası Kurtarma Komitesi’ni (IRC) temsil eden Misty Buswell, "Gıda ve temiz su eksikliği ve soğuk hava koşulları, halihazırda yüz binlerce kişinin sağlık durumunun kötüleşmesine yol açarak onları daha da savunmasız hale getirdi“ değerlendirmesini yapıyor. Buswell, salgın patladığı takdirde İdlib’ deki yıkımın "tahayyül edilemez" derecede olacağını söylüyor. IRC'ye göre, İdlib’ deki 105 yoğun bakım yatağı ve 30 yetişkin solunum cihazının tümü şu anda kullanımda.

İdlib’ de salgın yayılırsa, halkın bir panik halinde Türkiye'ye sınırına kaçması ihtimali de dillendiriliyor.

BBC Türkçe ‘ye konuşan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nden (ORSAM) Suriye Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan, "Bu, Türkiye açısından sadece bir mülteci krizinin ötesinde, Türkiye'nin Suriye sınırındaki illerinde yeni salgınların oluşması anlamına da gelebilir" diyor.

WHO, ülkede en riskli olarak gördüğü kuzeybatı bölgesinde sınırlı bir şekilde de olsa yoğun bakım ünitelerini geliştirmeye, solunum cihazı sayısını artırmaya, sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman temin etmeye ve sağlık çalışanlarını salgınla mücadele konusunda eğitmeye çalışıyor.

Suriye'nin bitmeyen savaşı, virüsü kontrol altına alma çabalarını engelliyor.

Şiddet olaylarında en az 500.000 kişi öldürüldü ve çok daha fazlası yerinden edildi.

Suriye rejimi, Rusya ve İran'daki müttefiklerinin desteğiyle, muhalefet ve isyancı savaşçıları askeri olarak yenmeyi başardı ve önceki yıllarda kaybedilen topraklarını geri kazanıyor.

Suriye'nin yıkıcı dokuz yıllık iç savaşı, Suriye rejiminde reformlar ve değişiklikler için Suriyeli sivillerin barışçıl protestolarından doğdu. İkincisinin tepkisi, insanları savunmak için silaha sarılmaya zorlayan şiddet ve vahşet oldu.

Kaynak:

[1] https://www.savethechildren.org.uk/news/media-centre/press-releases/north-west-syria–coronavirus-cases-quadruple-in-just-two-months

[2] https://reliefweb.int/report/syrian-arab-republic/recent-developments-northwest-syria-situation-report-no-16-26-june-2020

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.