Koronavirüs izlenimleri

Kıymetli okurlarımız; çok uzun süre sayılmazsa da bana uzun gelen bu geçici müfarakattan sonra tekrar sizlerle aynı platformda görüşebildiğimiz için Allah’a binlerce şükür ve hamdolsun. İnsanoğlu tabii neticede zaman zaman bir takım musibetlerle karşı karşıya kalarak gaflet perdesini üzerinden atıp, kul olduğunun farkına varıp, bu dünyanın geçici bir harman yeri olduğunu anlaması gerekiyor. Bu bakımdan biz de; bu musibet zamanının uzun neticeler vermesini Cenab-ı Allah’tan niyaz etmenin sevinci içerisindeyiz.

Hastalıklar insan için bir nasihattir

Ekim ayı bizim için gaflet perdesini kaldırmakla geçti. Birçok insan ve aileler gibi korona virüs bize de misafir oldu. Biz de “hoş geldin safa geldin, eğer Allah’ın emriyle geldinse baş üstüne ehlen ve sehlen” dedik. Yaklaşık 20 günlük bir tecritten sonra yeniden hürriyetimize kavuşarak dışarıda olabilmenin, ihtiyaçlarımızı kendi elimizle görebilmenin kıymetini bir kez daha anladık. Bu bakımdan kendinizi şimdiden tecrit etmeden evvel korona virüs ile ilgili insani tedbirlere uymanızı istirham ederim. Bunlar çok da zor değil, her insanın kolayca yapabileceği, ulaşabileceği tedbirlerdir. Bunda tembellik ve tenperverlik etmenin hiçbir anlamı yok. Bir anlamı varsa o da vurdumduymazlık ve var olan problemi önemsememek demektir. Bu tedbirleri alırken sadece kendimizi için değil onlarca insanın ve kardeşimizin vebaline girmemek adına onları da düşünmek zorundayız.

Tedbiri elden bırakmamak

Daha çok kalabalık olan mekânlarda, taziye, cenaze merasimleri, hastaneler ve hastane yakınında bulunan alışveriş ortamlarında ve buralara girip çıkan taşıyıcı kişilerle bu virüs çabucak yayılmakta ve bulaştıktan takriben dört gün sonrada belirtileri ortaya çıkmaktadır. Elinizden geldiğince bu gibi yerlerden uzak durmaya çalışın. Burada sadece maske ve mesafe yeterli gelmeyebilir, bununla beraber temizlik ve hijyen olmazsa olmazlardandır.

Korona ile yüz yüze gelmek

Hane halkından birisinin bu virüsü kapması ile diğerlerine bulaştırma ihtimali çok çok yüksektir. Birinci çocukta ortaya çıkan belirtiler neticesinde covid-19 testi yapılır yapılmaz geri kalan sakinlerinizi vakit geçirmeden izole etmeniz gerekir. “Hele bugün kalsın, test sonucu çıksın bakarız, belki de başka bir rahatsızlıktır” diyerek teselli olmaya çalışmak evdeki diğer fertlere de çabucak bulaşmasına neden olabilir. Bu anlamda biz de ilk günde tedbirlerimizi almadığımızdan aynı mekânı paylaşmalarından dolayı diğer kardeşine de aynı gün bulaşmasını engelleyemedik. Zaten malumunuz kuluçka devresinden dört gün sonra alıcıda ortaya çıkıyor. Böylece iki kişide covid-19 pozitif olmuş oldu. Aynı gün diğer kişileri izole etseniz bile aynı evi paylaşıyorsunuz bir şekilde. Bu sefer kullanacağız ortak mekânları da dikkatlice kullanmak, temizliğe her zamankinden azami derece dikkat etmek, evde bile maskeli durmak, mümkün mertebe irtibatı minimize etmek gerekir. Çok şükür bir takım önlemlerimiz ile evde diğer geri kalan üç kişiye virüsün bulaşmasını önlemiş olduk. Ama 14+4 gün evin hasta olmayan bireyleri izolasyona alındı. Hastalarımızın ise daha önceki dört günlük kuluçka dönemi hesaba katılarak on günde izolasyonları bitmiş oldu.

Sağlık çalışanlarının emekleri

Burada şunu söylemek isterim ki; özellikle belirtilerin çıktığı andan itibaren gitmiş olduğumuz acil serviste belirtilerinize göre sizi covid-19 acil servisine yönlendirmekteler. Buradaki ihtimam ve düzen takdire değerdir. Test işlemi bittikten sonra aynı hastanede yer alan eczaneye yönlendirilerek daha testiniz pozitif çıkmadan ilacınız veriliyor ve durumunuza göre evde veya hastanede tedaviniz başlamış oluyor. Neticede gençler bu virüsü eğer altta yatan bir kronik rahatsızlığı yoksa sıkıntısız atlatıyorlar. Yaşlıların birçoğu yaşı ilerlediği için zaten kronik rahatsızlığı vardır. Kronik rahatsızlığı olmayan yaşlılara ise toplumda nadiren rastlanır. Böylece özellikle 60 ve üzeri yaşlardaki kişilerin azami derecede kendilerine dikkat etmesi ve ayrıca gençler tarafından virüsün tetiklenerek yaşlılarımızda nüksetmesine müsaade etmemek gerekir.

Sabahleyin testiniz pozitif çıkınca hemen filyasyon ekibi eve geliyor ve evdeki tüm bireylerin genel durumuna baktıktan sonra izolasyona alıyor. Daha sonra sizi görevli personel her gün yerinizde olup olmadığınızı kontrol amacıyla telefon veya bizzat gelerek kontrol ediyor. Ayrıca yerelde Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından görevlendirilen gerek öğretmen ve gerekse hekim ve din görevlileri bu filyasyon ve takip ekibinin içinde yer alarak çalışmalarını muntazaman yürütüyorlar. Bunun yanında her gün Sağlık Bakanlığı bünyesinde sağlık müdürlüğündeki görevliler ve aile hekiminiz sıhhat durumunuzu soruyorlar ve bilgi alıyorlar. Bunların hepsi de takdire değer sıkı ve disiplinli bir çalışmanın sonucu olsa gerek.

Kayıt dışı, pozitif, covid-19 olanlar

Toplumda covid-19 virüsünü bir şekilde sessiz sedasız atlatan ve atlatırken farkında olmadan diğer kişilere bulaştıran şahısların varlığında söz etmek mümkündür. Bu gibi durumlarda en ufak bir belirtiniz olduğunda hiç zaman kaybetmeden kendi kendinize izole olabilir en azından yakınlarınızı karantinaya almış olursunuz. Bir de şu durumu söylemeden geçemeyeceğim. Toplumda bir kısım covid-19 belirtisi olan bu virüse yakalanan kişiler kendilerindeki belirtileri bildikleri halde bir sağlık kuruluşuna gitmekten imtina ederek test yaptırmaktan kaçınmaktadırlar. Bu tip kişiler bir şekilde “pozitif olduğu sağlık kuruluşunca kesinleşmiş olanların mecburen izolasyona yakınları ile beraber alınacağını” bildiği için test yaptırmaktan uzak durmaktadırlar. Artık bu gibi insanların vicdanına kalmış, kendisini izole ederse ne ala, etmezse etrafa bu virüsü yayması kaçınılmazdır.

Hastalığın pozitif tarafları

Evde tecrit süresince bol bol kitap okuma imkânı bulduk, zaten derslerimiz de zoom üzerinden olduğu için ister istemez masaya ve sandalyeye bağlı kalıyorsunuz. Yine evde hasta olan ve olmayan tüm bireyler, limon ve nane, ıhlamur, zencefil gibi tıbbi bitkilerden destek almayı unutmadık. Bol bol su içilmesi tavsiye edilenler arasında idi. Bu süreç içerisinde bizimle irtibatı olan arkadaşlardan, sık sık arayarak hal hatır ve ihtiyaç durumunu soranlardan Allah razı olsun. Cenab-ı Allah bizi; sıhhat ile gaflete düşüp ibadetlerimizde ve dualarımızda tembellik gösterenlerden eylemesin. Bu hastalığın bir an evvel misafir olduğu yerden vazifesini bitirdikten çekip gitmesini, tüm Müslümanları ve insanlığı bu virüs musibetinden korumayı nasip eylesin. Herkese sağlıklı ve huzurlu bir hayat dilerim. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum