Korona günlüğü-VII

Bugün günlerden Cuma ve Cuma gününün alamet-i farikası olan Cuma Namazı yine yok. İnsanın yıllardır yaptığı güzel bir adetini artık yapamaması ne kadar hazin bir şey! Sadece Cuma Namazı değil, camide cemaatle namaz kılmayı çok özledim. Ezandan beş dakika önce evden çıkıp cami yoluna aheste adımlarla revan olmak çok özel bir duygu. Bunu ancak yaşayan bilir. Çünkü -inşaallah Rabbim kabul eder- on yıldan fazladır sabah namazı hariç diğer vakit namazlarını camide cemaatle kılmayı itiyat haline getirmiştim. Kaç haftadır bu sevaptan ve maneviyattan mahrumum, mahrumuz maalesef!   

İtalya’da bütün ailesini koronadan kaybeden zengin bir adam cinnet geçirerek bütün parasını sokağa saçıp fırlatmış. Koca servetler kar etmiyor minnacık bir virüse. Mal da yalan mülk de yalan var biraz sen oyalan. İnsan oyalanamıyor bile, hemen ölüyor çünkü. Virüsün ne olduğunu bilim adamları dahil hiç kimse tam olarak bilmiyor. Tarih insanoğlunun doğal afetler ve salgın hastalıklar karşısındaki çaresizliğini anlatan acı sahnelerle dolu. İbret alınsa bile yine tekerrür ediyor tarih, çünkü bilinçten yoksun virüsler hiçbir kuralı ve kaideyi dinlemiyor.

İnsanoğlunun acizliği ve çaresizliği hudutsuz. Bir bakıma çok güçlü bir varlık insan, bir bakıma bir karınca kadar güçsüz. Kendi icadı olan bilim ve teknolojiye bakınca insan -haşa- küçük bir tanrı sanki ama milyonlarcasının küçücük bir mikrop karşısındaki ezici mağlubiyetine bakınca insan yeryüzünün en aciz ve zayıf varlığı sanki. Belki insanlık çok güçlü ve fakat insan çok güçsüz. Bir salgını tarihten okumakla bizzat yaşamak aynı şeyler değil.

Şu trajediyi bakar mısınız, adına Kara Veba denilen salgın ilk defa Doğu Asya’da bir insanda görülüyor ama sadece bir yıl içinde yaklaşık yüz milyon insanın can vermesine neden oluyor. Yaklaşık beş yıl içinde bu sayı iki yüz milyonu buluyor. Yalvarmalar, yakarmalar, ayinler, kaçışlar, önlemler, tedaviler, ilaçlar hiçbiri durduramıyor bu zalim afeti. Allah’tan tek temennim koronanın akıbetinin kara veba olmaması. Lütfen Allah’ım merhamet et, hususan bize ve iman yetimi olan bütün insanlık ailesine!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.