Kopenhag'da 'İslamofobi' konferansı

Kopenhag'da 'İslamofobi' konferansı

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, "Avrupa İslamofobi ve Dinsel Hoşgörüsüzlüğe Karşı Mücadele Günü" münasebetiyle konferans düzenlendi.

Başkentteki Dünya Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta Avrupa'da artan İslam karşıtlığı ve siyasiler ile medyanın bu konudaki rolü tartışıldı. Konferans kapsamında düzenlenen ilk panele Sosyal Demokratlar Partisi'nin Türk milletvekili Yıldız Akdoğan, Altenatif Parti milletvekili Roger Mathiesen, Kopenhag Üniversitesi'nden din bilimleri Profesörü Ehab Galal ve Politiken gazetesi köşe yazarı Anders Jerichow konuşmacı olarak katıldı.

Milletvekili Akdoğan, siyasilerin halk üzerinde etkisinin büyük olduğunu belirterek, "Siyasiler söylemleri ile insanları etki altında bırakabilirler. Bir ülkede Müslümanlara karşı negatif bir düşünce yaygınsa tabi ki de bunda siyasilerin rolü çok büyük'' diye konuştu.

Siyasilerin insanlara her şeyin doğrusunu göstermek zorunda olduğuna işaret eden Akdoğan, birçok radikal Müslümanın insanları kutuplaştırıcı söylemlerde bulunduğunu ve bunun da aşırı sağcı Danimarka Halk Partili siyasilerin ekmeğine yağ sürdüğünü savundu.

Alternatif Parti milletvekili Mathiesen ise, ''Siyasiler sorumluluklarının farkında olmalılar. Bir ülkede olup biten her şeyi göçmenlere bağlarlarsa halkın arasında da böyle bir düşünce zamanla yer edinir'' dedi. Mathiesen, siyasilerin oy için neye ihtiyaç olduğunu düşünmelerinin yerine ülke için neye ihtiyaç olduğuna konsantre olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Profesör Galal da Müslümanların Avrupa'da özellikle son 10-15 yılda ırkçılık, ayrımcılık ve dışlanmaya maruz kaldığını ve siyasiler arasında da İslam karşıtı söylemlerin arttığını ifade etti.

Kopenhag Üniversitesi'nin ocak ayından itibaren 'İslam uzmanları' yetiştirmek adına bir master programı hazırlığında olduğunu ve bunun uzun vadede insanların Müslümanları anlamaları konusunda fayda sağlayacağını kaydederek, şöyle devam etti:

"Yapılan birçok araştırma Müslümanların ayrımcılığa maruz kaldığını ve Avrupalılar arasında Müslümanlara ve İslam'a karşı nefretin yayıldığını ortaya koyuyor."

Politiken gazetesi köşe yazarı Jerichow ise Danimarka medyasının Müslümanlara karşı adil davranmadığını kabul ederken bu durumun on sene öncesine göre büyük oranda düzeldiğini, ancak medyanın hala Müslümanlar mevzu bahis olduğunda 'bilgisiz' ve 'genelleyici' davrandığını ifade etti.

Jerichow, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''On sene önce medyada yer alan 'Müslüman karısını öldürdü' veya 'Müslüman vergi kaçırdı' gibi haberler artık gazetelerde yer almıyor. Medya kendisini bu konuda toparlamaya başladı."

Konferans kapsamında düzenlenen ikinci panelde ise 'Nefret suçunu bildir' projesi koordinatörü Qasam Ejaz, öğrenci Zaid Nasrati ve sonradan Müslüman olan Annette Bellaoui Danimarka'daki Müslümanların karşılaştıkları ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük konusunda sunumlar yaptı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.