KOBİDER Başkanı: Ayasofya, ibadete açılmalı

KOBİDER Başkanı: Ayasofya, ibadete açılmalı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, ''İstanbul'un fethinin 559. yıl dönümü olan 29 Mayıs'ta, fethin sembolü olan Ayasofya'nın ibadete açılması gerekmektedir'' dedi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'u feth ederek, çağ açıp kapayan Fatih Sultan Mehmet'in ''İşte bu benim Ayasofya Vakfiyem'' dediği ve camiye çevirdiği mabedin, vakfiyeye uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti. 

Açıklamada, İstanbul'u fethetmek gibi büyük bir lütfa erişen Fatih Sultan Mehmet'in, topluma hizmeti Hakk'a hizmet olarak kabul ettiğini ifade eden Özgenç, şunları kaydetti:

''Fatih Sultan Mehmet, ilk iş olarak Ayasofya'da ezan okunmasını emretti ve cuma namazını kalabalık bir maiyetle birlikte eda etti. Ardından Ayasofya'yı vakıf olarak tahsis edip, vakfın idaresi ve Ayasofya'nın imarı için birçok görevliler tayin etti. Fethin sembolü ve cami statüsünde olan Ayasofya'nın müze olarak kullanılması en hafif tabirle vakfiye sahibine saygısızlıktır. Zamanın zor şartları gereği Ayasofya camisi müzeye çevrilmiş olabilir. Değişimin öncülerinden olan Gazi Mustafa Kemal şayet yaşasaydı günümüz konjonktüründe Ayasofya'yı kapalı tutmazdı.''

Yapılacak kanuni düzenlemeyle Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini, iktidar ve muhalefet partilerinin çoğunluğunun kabul edeceğini dile getiren Özgenç, bunun partiler tarafından siyaset malzemesi yapılmaması için mecliste grubu bulunan partilerin TBMM'ye ortak önerge vermesini önerisinde bulundu.

Özgenç, ''İstanbul'un fethinin 559. yıl dönümü olan 29 Mayıs'ta fethin sembolü olan Ayasofya'nın, ibadete açılması gerekmektedir'' ifadesini kullandı.

Zaman