'KKTC’de ezanın susturulması asla söz konusu değildir

'KKTC’de ezanın susturulması asla söz konusu değildir

'KKTC Din İşleri Başkanlığı tarafından Lefke’de Ezan’ın susturulduğuna dair haberlerin ardından yapılan basın açıklamasında, “KKTC’de Ezan’ın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz” denildi.

Geçtiğimiz günlerde Lefke'de Ezan sesinden rahatsız olan Avukat Feza Güzeloğlu’nun hoparlörden okunan sabah ezanını Lefke Kaza Mahkemesi'ne dava ettiği ve mahkemenin dava sonuçlanana kadar, hoparlörle sabah ezanın okunmasını durdurmak için talep edilen ara emrini vererek ezan okunmasını yasakladığına dair haberler yayınlanmıştı. 

KKTC Din İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili yapılan asılsız haberlerle ilgili olarak basın açıklaması yaptı. KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada “KKTC’de Ezan’ın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz” denildi. Açıklamada, “Güzelyurt Kaza Mahkemesinde görülen davada, Lefke’de oturan Sn. Feza Güzeloğlu tarafından Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi ile Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ve Din İşleri Başkanlığı aleyhine açılan davada, davacının talebini Vakıflar İdaresi Avukatının kabulü üzerinden Lefke’de bulunan üç camiden sabah ezanında hoparlör kullanımını men eden bir yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Mahkemede alınan kararın muhatabının Din İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Başkanı değil Vakıflar İdaresi olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu karar, Din İşleri Başkanlığını bağlayıcı herhangi bir sonuç doğurmamaktadır. Yinelemek gerekirse, mahkeme kararı Din İşleri Başkanı ve Başkanlığıyla ilgili herhangi bir hüküm içermemektedir. KKTC’de din ile ilgili bütün uygulamalar, KKTC Din İşleri Başkanlığı Yasası çerçevesinden Din İşleri Başkanının yetki ve sorumluluğundadır. Vakıflar İdaresi veya başka bir kurumun dini konularda herhangi bir yetki ve sorumluluğu yoktur. Dolayısıyla böyle bir davada muhatap Din İşleri Başkanlığı olmalıdır. Üzülerek belirtmeliyim ki, KKTC ve Türkiye basını ve sosyal medyada konuya ilişkin yapılan yazı, haber ve değerlendirmelerde mahkeme kararıyla Kıbrıs’ta ezanın yasaklandığı, ezanların susturulduğu şeklinde bir algı oluşmuştur. Bu algı gerçeği yansıtmamaktadır. Asırlardır olduğu gibi bugün de Kıbrıs’ımızda ezanlar okunmaya devam etmektedir. Kıbrıs Türkü bu konuda duyarlıdır, varlığını muhafaza ettirmek ve kimliğinin gereği olarak ezan sesinin susmaması için mücadele vermiştir, büyük bedel ödemiştir. Her toplumda bireysel olarak farklı inanç ve kanaat sahipleri olabilir, onların bu konudaki farklı yaklaşımları kendilerini bağlar, bu konuda olduğu gibi, KKTC halkına teşmil edilemez. Kamuoyunda kullanılan dilin ve yaklaşımların sağduyulu, vicdanları yaralamayacak nitelikte olması konusunda hepimizin hassas davranması en önemli arzumuzdur. KKTC’de Ezan’ın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz. Camilerimizden ezanlarımız aynı şekilde okunmaya devam edecektir” denildi. 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.