‘Kızımı nasıl kurtarabilirim?’

"Yıllardır eğitimin içinde olmama rağmen işin içinden çıkamadığım bir durumu size arz etmek istiyorum.

"Evli, 3’ü kız, 4 çocuk babasıyım. Büyük kızım lise 3. sınıf, küçük kız lise 2. sınıfta okuyor. Lise 2’ye giden kızımla sorunlar yaşıyorum.

"Ablasını müthiş kıskanıyor, nefret ediyor. Annesine, bana karşı saygısızlaşıyor. Kardeşlerini sevmiyor. Hepsine dini bilgiler verdim, inançları var. Büyük kızımla oğlum bizim gibi namaz kılıyorlar. Küçük kızım ise Allah’a inandığı halde ibadet bölümünün kendi kafa yapısına göre gereksiz olduğuna inanmış, bu görüşünü yıkamıyorum. Toplum içinde zor durumda bırakıyor.

"Kendisini psikologa götürmek istiyorum ama ihtiyacı olmadığına inanıyor. Kızıma hem inanç babında, hem de psikolojik olarak yardım edebilecek tanıdık doktor biliyor musunuz?"

(Rumuz: Bursa)

Değerli kardeşim, siz ne güzel bir babasınız ki, ailesi için bu derece heyecan duyuyor ve sorunların çözümü için adres arıyorsunuz. İlk sözüm, sorunlarınızın çözümü adına sakin ola ki umutsuzluğa kapılmayın. Ailenizin tespih tanelerini birbirine bağlayan ip gibisiniz. Kırılsanız tespihinizin taneleri darmadağın olur. Lise 2. sınıfa giden kızınızla ilgili sorununuza gelince...

Anlattıklarınızdan yola çıkarak söyleyebilirim ki, kızınızla annesi arasında bir “bağlanma” sorunu yaşanmış/yaşanıyor olabilir.

Genç kızın anne ihtiyacı

Şöyle ki: Genç kız yetişirken yanında bulunması gereken en önemli kişi annedir. Onun her halini dinleyecek, onun her haline göre ona yol gösterecek, çocukluktan genç kızlığa doğru ilerleyişte yanındaki en önemli yol gösterici annedir. Daha açık bir ifadeyle söylemek gerekirse, kızınızın şu an iman konusundaki “zaafiyeti” ve aile içinde sizin davranışlarınıza benzeşmeyen davranışları, sizin dışınızda birilerinin kızınızın üzerindeki tesirinin işareti olarak görüyorum. Kızınız bir yerlerden “zihnen” ve “davranış” yönüyle besleniyor ve sizden ayrışma yaşıyor olabilir.

Davranış tedavisine ihtiyacı var

Yapacağınız iki şey var: Birincisi, kendi sorunuzu kendiniz çözmeniz. Bunun için öncelikle kızınızın dışarıdan zehirlendiği adresi bulmanız gerek. Bulmanız gerek ki, kızınız o gruba veya kişiye neden ihtiyaç duyuyor, siz o grup ya da kişilerin kızınıza verdiği hangi şeyleri veremiyorsunuz, onu akılcı bir yöntemle önünüze koymanız gerek. İkinci çıkış noktanız, bir uzmanla görüşmeniz. Uzmanla görüşürken, kızınızı götürmeyin. Zira kızınızın bir zihinsel ya da psikolojik sorun yaşadığını anlamıyorum yazdığınız mesajdan...

Ki kızınız da zaten bunu kabul etmiyor, ‘ben deli miyim de beni doktora götüreceksiniz’ diye tepki gösteriyor. Haklı, hem de çok haklı. Kızınız psikolojik tedaviye değil, ‘bilişsel’ veya ‘davranış’ terapisine ihtiyacı var. Ama bunun kendisinde bir ihtiyaç olduğunu şu an hissetmiyor. Hayatından gayet memnun. Sorun sizde...

Kızınızı kontrol altına alın

İşte bütün bunları size izah edecek, neyi nasıl yapacağınız noktasında yol gösterecek olan ‘güvenebileceğiniz’ ve ‘inanabileceğiniz’ bir uzmanla kızınız değil, siz görüşmelere başlayın. Endişenizi çok iyi anlıyorum. Acele edin, yarın geç olabilir. (Not: Bu sorunun cevaplanmasında değerli katkılarından dolayı Uzman Pedagog Adem Güneş Bey’e teşekkür ediyorum.)
Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.