Kızım başörtü taksa muhakkak üzülürüm

Kızım başörtü taksa muhakkak üzülürüm

Batum ‘Kızım başörtü taksa muhakkak üzülürüm’ dedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Anayasa hukuku profesörü ve CHP Milletvekili Süheyl Batum ‘Kızım başörtü taksa muhakkak üzülürüm’ dedi.

t24 sitesinden Hazal Özvarış'a konuşan Batum'un, başörtüsü ile ilgili sözleri şöyle:

Kızınız bir gün çat kapı karşınıza başörtüsüyle çıksa tepkiniz ne olur?

Bilmem, bir gün yaparsa görürüz. Üzüleceğim muhakkak, çünkü istismar ediliyor. Eskiden sıkma başlar yoktu, şimdi bir başörtüsü, bir de altına ayrı bir şey takılıyor. Ama şimdiye kadarki tavrımı öğrencilerime sorabilirsiniz. “Süheyl Batum bize başörtümüzden ötürü, olumlu ya da olumsuz, farklı muamele yaptı” diyen çıkarsa, derim ki “Kendi kızıma da aynı ayrımcılığı yaparım.”

Öğrencilerinizin derslerinize başörtü ile girmesine izin veriyor muydunuz?

Tabii. Bu benim için şahsi bir sorun değil ki. O benim öğrencim. Yeni Şafak’ta yazan Özlem Albayrak, ideolojisine, görüşlerine zerre kadar katılmadığım, saygı da duymadığım bir arkadaşımız. Ama kendisi öğrenci olarak “Süheyl Batum bizim dersimize gelirdi, bir gün bile bize demokrasinin dışında bir şey söylemedi, nasıl CHP’li oldu” diyor.

O halde başörtülü öğrencilerin üniversitelerden uzak tutulmasının hata olduğunu düşünüyor musunuz?

Hayır, o zamanlar için bu zorunluydu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de kararı vardı. Zaten Türkiye’de din tacirlerinin ve bu oyunun içinde yer alan cemaatçilerin sıtkının sıyrılması iki kararla başlamıştır. Bunlardan bir tanesi meşhur Leyla Şahin kararıdır. AİHM, farklı dinlerden olan insanların haklarının tehlikeye düşeceğini söylediği için birden “tu, kaka” yapıldı; Venedik Komisyonu sevgisi de ondan sonra başladı. Ama bence Anayasa’ya “laik düzene, başkalarının hak ve özgürlüklerine, kamu düzenine aykırı olmamak koşuluyla üniversitelerde başörtü takılabilir” gibi bir hüküm rahatlıkla koyulabilirdi.

Röportajın tamamı için tıklayınız