Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti UNESCO yolunda

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti UNESCO yolunda

Samsun'da, doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı Kızılırmak Deltası'nın UNESCO'ya girmesi için çalışma yapılıyor.

Samsun'da, Kızılırmak Nehri'nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu, doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı Kızılırmak Deltası'nın UNESCO'ya girmesi için çalışma yapılıyor.

Samsun Valisi İbrahim Şahin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde incelemelerde bulundu.  Burada konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Yılmaz, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni turizme kazandırmak için tanıtım çalışmaları yapacaklarını ve deltanın UNESCO'ya girebilmesi için de hazırlık yaptıklarını söyledi.

"2-3 ay içerisinde başvuruyu yapacağız"

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin dünya genelinde önemli bir yer olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, " UNESCO'ya başvurmak için yapılması gereken bürokratik çalışma, ön listeye girme çabası var. Bunun için bilim insanları hazırlıklar yapıyor. Dosya hazırlıyorlar. Hazırlık sürecini muhtemelen 2-3 ay içerisinde bitireceğiz ve başvuruyu yapacağız" dedi.

Deltada kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini ve mevcut yapıların da tümünü yıkacaklarını ifade eden Başkan Yılmaz, doğal yaşamla çevre köyleri koruyacaklarını söyledi.

“Deltanın turizme kazandırılmasını hedefliyoruz”

Deltanın 55 bin hektarlık alana sahip olduğunu, 12 ay boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yaptığını dile getiren Vali Şahin de, kuş türlerinin yanı sıra sürüngenler, balık türleri, yılkı atları, manda ve kömüş gibi farklı hayvanların görülebildiği deltanın, turizme kazandırılmasını hedeflediklerini söyledi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.