Kızıl mercanlar eski canlılığına kavuşuyor

Kızıl mercanlar eski canlılığına kavuşuyor

Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde başlatılan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında, bugüne kadar 3 traktör römorku ağ denizden çıkarılırken, dalış turizmi açısından büyük önem taşıyan kızıl mercanlar, eski canlılığına kavuşturuluyor.

Ayvalık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl uygulamaya konulan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" çerçevesinde ilçe açıklarında tespit edilen 18 bölgedeki 64 noktada ağ temizliği yapıldığını söyledi.

Yaklaşık 3 ay önce başlatılan bu çalışmaların Ayvalık'ın tanıtımına katkı sağlayan su altı zenginlikleriyle meşhur mercan kayalarının bulunduğu bölgelerde yürütüldüğünü dile getiren Aygün, söz konusu 18 bölgede bir şekilde balıkçılar tarafından terk edilmiş av araçları ve ağların temizlendiğini anlattı.

Ağların mercan kayalıklarına zarar verdiğini vurgulayan Aygün, şöyle konuştu:

"Ağlar, mercan kayalıklarının adeta canlılığını öldürüyor. Dolayısıyla su altı zenginliğini yok etmiş oluyor. Su altı zenginliklerini koruyup tekrar mercan kayalarının cazip hale getirilmesi için bakanlığımızca denizlerin terk edilmiş av araçlarından temizlenmesi projesi kapsamında bu bölgelerde özellikle mercan kayalarının olduğu 18 bölgede çalışmalar sürüyor. Dalgıçlarımız aralıksız çalışıyor. Mercan kayalıkları bölgesinde canlılığını yitirmiş, görüntü güzelliğini kaybetmiş kızıl mercanları, tekrar eski haline getirmeye, canlılığını sağlamaya çalışıyoruz. Bu bölgedeki çalışmalar sonucunda mercan kayalıklarının tekrar cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz. Mercan kayalıklarını görüntülemeye, görmeye gelen çok meraklı gruplar var. Mercanlar, dalış turizmi açısından büyük önem taşıyor."
Kırmızı mercan türünün bir benzerinin dünyada sadece Kızıldeniz'de bulunduğunu, Türkiye'de başka bir bölgede olmadığını belirten Aygün, "Literatürlerde dünyada iki bölgede olduğu geçiyor. O açıdan da çok önem arz ediyor" dedi.
Aygün, belirlenen 18 noktadan geriye 6 bölge kaldığını belirterek, "O noktalarda da temizlik yapacağız. Şu ana kadar aldığımız ağlar, yaklaşık 3 traktör römorku kadar var. Epey bir ağ çıkarttık. Daha da çıkacak" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.