Kitap yazan mahkum erken tahliye oluyor

Kitap yazan mahkum erken tahliye oluyor

Romanya'da mahkumların yazdığı her kitap veya bilimsel makale en az 30 gün erken tahliye olmalarını sağlıyor.

Ancak suistimaller nedeniyle bir grup senatör bu kanunun değiştirilmesi için girişimde bulunacak.

Hotnews.ro sitesinin haberine göre, Romanya kanunlarına göre mahkumlar, hapishanede iken yazıp yayınladığı kitap veya makale başına 30 gün erken tahliye olabiliyor. Romanya Ulusal Hapishaneler İdaresi, 188 mahkumun 2013-2015 yılları arasında sağlıktan futbola, bilişimden tarihe kadar birçok konuda 400'ün üzerinde kitap yazdığını belirtiyor. 

Birçok ünlü işadamı, futbolcu ve politikacının isminin de olduğu listede, transfer yolsuzluğu nedeniyle hapse giren Galatasaray'ın eski futbolcusu George Popescu'nun futbol ile alakalı 4 farklı kitap yazdığı rapor ediliyor. 

Popescu, yurtdışına futbolcu transferlerinde vergi kaçırmak ve kara para aklamak suçlarından 37 ay hüküm giymişti. Toplam 570 gün cezaevinde kalan Popescu, yazdığı sosyal fayda içeren kitaplar nedeniyle 211 gün indirim almıştı. Böylece bin 137 günlük toplam cezanın üçte ikisini tamamlamıştı.

Romanya'nın en zengin iş adamlarından olan ve 10 yıl hapis cezası alan Dan Voiculescu ise hapse girdiğinden bu güne 8 bilimsel makale yayınladı. Bir başka işadamı ve Steaua Bükreş takımının sahibi George Becali'nin ise iki kitap yazdığı belirtiliyor. İki farklı yolsuzluk dosyasından 4 yıl 6 ay ceza alan Eski Başbakan Adrian Nastase'nin 1 kitap yazdığı kaydediliyor. Diğer siyasi isimlerden eski teknoloji bakanı Zsolt Nagy 3 kitap, eski ekonomi bakanı Ioan Codrut Sereş ise 1 kitap ile listede yer alıyor.

Ancak hapse giren birçok ünlü işadamı, futbolcu ve politikacının başvurduğu bu yöntemin suistimallere açık olduğu gerekçesi ile bir grup senatör harekete geçti. Senatörler, bu kanundan yararlanan zengin kişilerin başkasına yazdırdığı kitapları kendisi yazmış olarak gösterebildiğini belirtiyor.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.