Kışın vazgeçilmezi mest, zamana yenik düştü

Kışın vazgeçilmezi mest, zamana yenik düştü

Safranbolu ve çevre köy halkına mest üreten Recep Yılmaz, kendisinden sonra bu mesleğin yok olacağını söyledi.

Ayakları sıcak tutması ve terletmemesi nedeniyle özellikle kış aylarında tercih edilen mest, vatandaşların artık fabrikasyon ayakkabılara yönelmesi nedeniyle tarihin tozlu sayfalarına gömülmek üzere. Osmanlı döneminde önemli deri işleme merkezlerinden biri olan Safranbolu'da yemenicilik kadar önemli bir yer tutan mest mesleği, ustalarının tek tek hayatını kaybetmesi nedeniyle son günlerini yaşıyor. İlçede, bir zamanlar 20 usta mest üretirken bugün artık mest üreten tek usta kaldı.

12 yaşında çırak olarak başladığı mest mesleğini aralıksız 46 yıldır sürdüren Recep Yılmaz (58), ömrünü verdiği mesleğinin kendisinden sonra yok olmasından endişe ettiğini dile getirdi. 

Mesleği öğretecek çırak bulamamaktan şikayet eden Yılmaz, "Benden sonra bu işi yapan yok. Çırak da yetişmiyor. Okullar 12 yıl olunca çırak 15 yaşında geliyor. O yaştan sonra da nasıl öğrenecek bu işi. Zaten eskisi gibi talep de yok. Günümüzde mestleri sadece namaz kılan yaşlılar alıyor. Eskiden çoluk çocuk herkes kışın mest giyerdi." dedi.

MESTLER AYAK SAĞLIĞINA YARARLI

Kışın ayak sağlığı için mest giyilmesini tavsiye eden mest ustası, "Mestler tamamen deri ve el işçiliğidir. Tek tek elde dikilir, dana veya keçi derisinden yapılır. Ayağı terletmez, sıcak tutar. Ama fabrikasyon ayakkabılar öyle değildir. Zaten fabrikasyon ayakkabılar çıktı, bizim meslek öldü." diye konuştu.

Günde 3 çift mest yapabildiğini belirten Recep Yılmaz, mest yaparak çocuklarını okuttuğunu, evlendirdiğini kaydetti. Halen ailesini mest yaparak geçindirdiğini ifade eden Yılmaz, "Buna da şükür, ekmek parası kazanıyoruz." ifadelerini kullandı.

MESH NEDİR?

Üzerine ayakkabı, özellikle de lastik ayakkabı giyilen, yumuşak deriden yapılmış, kısa konçlu ve topuksuz bir tür ayakkabı türü olan mest, hem kadın hem de erkekler tarafından kullanılabiliyor. Abdest alırken çıkarmayı gerektirmediği ve üzerine mesh edilebildiği için bu ismi alan mestler; tabanı kösele, üzeri deriden olduğu gibi tamamı deriden de yapılabilmektedir. Özellikle kışın abdest alırken soğuk havalarda ayakların üzerine mesh edilebildiği için yaşlılar tarafından tercih edilmektedir. İyi işlenmiş her deriden yapılabilen mest için ustalar özellikle keçi ve dana derisinin daha iyi olduğunu belirtiyor.

CİHAN 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.