Kış ortasında havadaki leylek, görenleri şaşırttı

Kış ortasında havadaki leylek, görenleri şaşırttı

​Balıkesir'in Kepsut ilçesinde Ocak ayında havada uçan leylek, vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Balıkesir'in Kepsut ilçesinde kış ortasında havada uçarken görülen bir leylek, vatandaşları şaşırttı. 
 
Alınan bilgiye göre, Kepsut ilçe merkezinde uçan bir leylek, vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. İlçe sakinleri, genelde bahar aylarında görmeye alışık oldukları leyleğin, Ocak ayında bölgelerinde bulunmasını merakla izledi.
 
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, leyleklerin Türkiye'ye genelikle Mart ayının başlarında geldiğini belirtti.
Kepsut ilçesinde Ocak ayında leylek görülmesinin bir kaç ihtimali bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Sıkı, şöyle konuştu:
 
"Leylekler normal şartlarda Mart ayının başında gelir. Daha önce görülmemiş bir olay. Hayret verici, alışılmışın dışında. Bu tabi Ocak ayında bir leylek görüldü diye bütün leylekler göçü bıraktı anlamı çıkmaz. Leyleğin kışın çetin geçtiği şu günlerde görülmesinin bir kaç ihtimal var. Geç uçan yavrulardan biri olabilir, kafileyi kaçırmış leyleklerden biri  olabilir veya güçsüz olduğu için göçe katılmamış ve kışı burada geçirmek zorunda kalmış olabilir. En zayıf ihtimal küresel ısınmadan dolayı erken göç olabilir. Ancak burada 40-50 leylek olsa farklı yorum yapılabilirdi. Bunun için 'leylekler erken göç etti' demek mümkün değil." 
 
Prof. Dr. Sıkı, Türkiye'de birkaç ilde leyleklerin kışı geçirdiğini ancak daha önce Balıkesir'de böyle bir olaya rastlanmadığını ifade etti. 
 
Özelikle 4 gün önce karın yerden yeni kalktığı bir ilde leylek görülmesinin ilginç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sıkı, "Muhtemelen bu leylek kışı burada geçirdi. Normal bir göç davranışı değil. Leylekler Türkiye'ye Mart ayının ilk haftasında gelmeye başlar ve bu göç Nisan ayında  yoğunlaşır. Leylekler, Türkiye'de sadece Iğdır, İzmir Kuş Cenneti ve Samsun'da zaman zaman Ocak ve Şubat ayında görülür" dedi.
 
İlçe sakinlerinden Cemil Sarı da daha önce kış döneminde hiç leyleği havada uçarken bölgelerinde görmediklerini belirtti.
 
Bahar döneminde Türkiye'ye göç eden leyleklerin ilk olarak Kepsut'a geldiğini ifade eden Sarı, "Ocak ayındayız ve biz böyle bir şey daha önce görmedik. Kepsut bölge olarak soğuk bir iklime sahip.  Daha dün kar yağıyordu, bugün güneş çıktı ve leylek gördük. Çok şaşkınız bunu anlamış değiliz. Biz baharın habercisi olarak leylekleri görürdük ama Ocak ayında görünce şaşırdık" diye konuştu.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.