Kış kurak geçiyor çiftçi yağış bekliyor

Kış kurak geçiyor çiftçi yağış bekliyor

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Kütahya'da arazilerini eken çiftçiler, özellikle hububatta çimlenme dönemine rastlayan bugünlerde mahsulden yüksek verim alabilmek için yağış beklentisine girdi.

Güney Marmara illeri ve İç Ege'de yer alan Kütahya'da çiftçiler, ektikleri hububattan iyi verim alabilmeleri için tohumların yeterince çimlenmesi gereken bugünlerde yağış bekliyor.

Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl aynı dönemde arazilerin yağışa doyduğunu hatırlattı.

Ekim, bu sene ise kış döneminde henüz beklenen yağışların düşmemesinin hububat eken çiftçileri olumsuz etkilediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yağışın bugünlerde olmaması buğday ekimi yapılan yerlerde ciddi sıkıntılara neden oluyor. Ekim ve kasım aylarında ekilen hububatta yeteri kadar çimlenme olmuyor. Yağışsız dönem devam ederse meyve üreticileri de ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Şimdi ekimi yapılan ürünler bundan etkilenir. Bursa'da daha çok meyve üretimi olduğu için şimdilik bir sıkıntı yaşamıyoruz. Yağışsız dönem sürerse biz de sıkıntı çekeceğiz. Bugünlerde yağışın olmaması yer altı sularını etkiler. Şimdi hububat üreticisini etkiledi, böyle devam ederse meyve üreticisini de etkiler."

"Ocak ayının ilk haftasına kadar yağış düşmeli"

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat da bölgenin ekim ayında yeterli yağışı aldığını anlattı.

Hububatta verimin yüksek olması için bugünlerde yağış beklediklerini dile getiren Sözat, "Herkes tarlasını ekti, buğdayların durumu gayet iyi ancak yağış bekliyoruz. Yağışsızlık devam ederse, ay sonuna kadar yağmazsa sorun yaşayabiliriz. Ocak ayının ilk haftasına kadar yağış düşmeli" dedi.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, il genelinde bu ay istenilen düzeyde yağış görülmediğini vurguladı.

Havaların kurak gitmesi nedeniyle sulama amaçlı barajların geçen sene bu dönemde yüzde 70 olan doluluğunun şimdi yüzde 58-59 olduğunu aktaran Kaya, "Barajlardan su alan çiftçilerimiz düşünmeye başladı. Doluluk oranları korkutucu olmamasına rağmen kuraklık çiftçiyi tedirgin ediyor. Çiftçilerimizin tamamı baraj ve göletlerin doluluk oranlarını bilmediği için önümüzdeki yıl dikim konusunda tedirginlik yaşıyor. İnşallah bugünlerde gelecek yağmurlarla bu tedirginlik ortadan kalkacak" diye konuştu.

Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş ise kuraklığın sadece geç ekim yapan çiftçileri etkileyeceğini belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.