Kırmızı ışıkta beklemek tarih oluyor!

Kırmızı ışıkta beklemek tarih oluyor!

Hayır; tabii ki bir kural ihlalinden bahsetmiyoruz. Sadece teknoloji sayesinde...

Trafikte düzenin sağlanmasının bir numaralı yolu tabii ki trafik ışıklarından geçiyor ama diğer yandan özellikle ülkemizden çok iyi bildiğimiz gibi eğer ışıkların zamanlaması iyi düzenlenmezse bir kere kırmızı ışığa takıldık mı neredeyse daima öyle sürdüğünden zaman kaybımız uzadıkça uzuyor. Keza bu gecikmenin tetiklediği 'geç kalıyorum, acele etmeliyim' dürtüsü de işin sonunu bazen kazaya kadar vardırıyor.

İşte sektörde böyle bir açık olduğunu gören Orgeon tabanlı girişimcilerinden Connected Signals firması da EnLighten ismini taşıyan ve ışıkların yanık kalma süresini hesaplamamızı sağlayan son derece akıllıca bir uygulama geliştirmiş. Henüz sadece birkaç şehirle uyumlu olan uygulamanın çalışma mantığı, trafik ışıkları kontrol sistemine çevrimiçi olarak bağlanıp GPS üzerinden kullanıcıyı bilgilendirmek.
Şimdilik sadece BMW tarafından sisteme bütünleşik olarak sunulan (Audi de benzer bir sistem üzerinde çalışıyor bu arada) ve iOS ile Android platformlarına özel olan bu özellikten faydalanmak için tek yapmamız gereken aracın bilgi ekranına bakmakta ibaret. O da bize kırmızı yahut yeşil ışığın daha ne kadar süreyle yanacağını söyleyerek hızımızı ona göre ayarlamamızı sağlıyor. Tabii yukarıda da belirttiğimiz gibi dilersek uyumlu aracımız olmasa da uygulamayı yükleyip, GPS üzerinden verileri almak suretiyle faydalanabiliyoruz.
 
Gördüğümüz gibi sistem gayet basit. 64 metre sonraki trafik ışıklarında beklemeden sola dönebilmemiz için önümüzde 14 saniye var.
Bu arada örneğin ışıklara 100 metre falan mesafe varsa ve sistem de bizi yeşilin kırmızıya dönmesine 5 saniye kaldığı yönünde uyarıyorsa önümüzde iki seçenek var:
1) Ya içgüdülerimize uyup, geçebilmek için gaza basacağız
2) Ya da bizi hafif hafif frene basmamız yönünde uyaran sisteme kulak verip güvenli sürüş sağlayacağız.
Dememiz o ki, uygulama tüm hesaplamaları yapıp bizi frene basmamız yönünde uyarıyor artık gerisi bize kalmış doğal olarak.
Resmi sayfasına buradan erişebilirsiniz. BMW'nin konuya ilişkin bilgilendirmesi ise burada.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.