Kırmızı ette büyük oyun

Kırmızı ette büyük oyun

Kırmızı et fiyatları cep yakıyor. Kuzu etinin fiyatı markette 45 liraya vurdu. Kıymanın fiyatı 37 liraya çıktı.

Fiyatlar geçen yıldan bu yana her ay 1'er lira zam görerek bugün yanına yaklaşılmaz hale geldi. Geçen yıl ağustos ayında 30 lira olan dana kuşbaşı bir yılda 8 lira zamlanarak 38 liraya yükseldi. Milliyet'in haberine göre geçen yıl 35 liraya satılan kuzu etinin fiyatı bir yılda 10 lira zamlanarak fiyatı 45 liraya dayandı.

Hayvan sayısı yeterli

Kırmızı etteki fiyat artışlarında, hayvan sayısından kaynaklanan bir sorun görülmüyor. Tam tersine son yıllarda hayvancılığa verilen teşviklerin etkisiyle hem büyükbaş, hem de küçükbaş hayvan varlığı önceki yıllardan daha yüksek bir rakama ulaşmış durumda. Kesime hazır halde 11 milyon yetişkin büyükbaş sığır ve 22 milyon adet yetişkin küçükbaş koyun bulunuyor.
Karkas et üretiminde de bir sorun yaşanmıyor. Karkas et üretimi 1 milyon ton seviyesini aşmış durumda. Fiyatlardaki artışın gerekçesi olarak maliyet artışı ileri sürülüyor.
Öte yandan besicilerin de hayvanlarını Kurban Bayramı öncesinde kesime göndermek yerine, kurban pazarında daha yüksek fiyatla satma beklentisi de fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

Anguslar ucuzlatmadı

Et fiyatlarındaki anormal yükseliş ithalatçıları da harekete geçirdi. İthalatçılar fiyatların düşmesi için canlı hayvan ithal etmenin şart olduğunu dillendirmeye başladı. 2010 yılında, yurtiçindeki hayvan sayısının azalmasından sonra bir kilo kıymanın fiyatı 30 liraya kadar çıkmış, bunun üzerine Angus ithalatına izin verilmiş ancak kasaplardaki fiyatlarda bir ucuzlama meydana gelmemişti.

'İthalatçılar tatlı para kazanmak istiyor'

Şemsi Bayraktar Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı

“Kırmızı ette üretim artışı ithal et lobilerini zora soktu. Kırmızı et üretiminin yüksek düzeyde artması ithalat isteklerini boşa çıkardı. Bu kadar üretim artışı varken, et ithalatı isteğinin mantığını anlamak mümkün değil. Kırmızı et üretiminde artış sürüyor. İthalat yapıp artan üretim baltalanmamalı. Geçmişte ithalat, üretime büyük zarar verdi. Yurtdışında milyarlarca döviz ödenmesine neden oldu. İthal et lobileri tatlı para kazanmak istiyor. Bunun için politikacıları zorluyorlar. Üretici maliyeti ortadadır. Maliyetler düşerse, et fiyatı da ucuzlar. Çiftçimizin üzerinden sadece para kazanmak amacıyla oynanacak Oyunları bozacağız.”

'Et fiyatları halk için ulaşılmaz hale geldi'

Mustafa Bılıkçı Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Başkanı
“En önemli gıda maddelerinden biri olan kırmızı etin fiyatı artık vatandaşlarımız için ulaşılmaz noktaya gelmektedir.
Artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen, kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş devam etmektedir. Kısa vadede ve günlük düzenlemelerden ziyade, uzun dönemli kırmızı et ve süt sektörünün tamamının ortak çıkarlarını koruyan orta ve uzun vadeli tedbirler alınması gerekmektedir.
Bakanlık fiyat istikrarının sağlanması için sözleşmeli besicilik kapsamında şimdiye kadar 200 bin adet besi danasının ithaline müsaade etmiştir. Ağustos ayından itibaren ithal edilen besilik hayvanların kesimini müteakip fiyat istikrarı sağlanacağını düşünüyoruz.
Karkas fiyatlarının sürdürülebilir olması amacıyla Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından besi danası ithalatı devam ettirilmelidir.”

Merkez Bankası da etten şikayetçi

Et fiyatlarındaki artıştan Merkez Bankası da şikayetçi. Merkez Bankası, enflasyon raporunda, taze meyve sebze fiyatlarındaki düzeltme eğiliminin sürdüğü belirtilerek,“Buna karşılık kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesi gıda fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti; Gıda grubunda yıllık enflasyon önceki aya kıyasla yatay seyretti” denildi.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.