Kırk yıldır topladığı antikalarla köy evini müzeye çevirdi

Kırk yıldır topladığı antikalarla köy evini müzeye çevirdi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Tozlu köyünde oturan 55 yaşındaki Celal Düzler, çocukluğundan itibaren biriktirdiği antika eserlerle köydeki evini müze haline getirdi. Kırk yıldır topladığı antikalarla köy evini müzeye çevirdi

Tozlu köyünde geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Celal Düzler, evinin bir bölümünü eskiden gündelik hayatta kullanılan bugün ise antika olan yaklaşık 200 parça eserle müze gibi düzenledi. Eskiden kullanılmış günümüzde ise antika değere sahip radyo, kara saban, ahize, bakır ev gereçleri, testiler, dokumacılıkta ve kalaycılıkta kullanılan aletleri yaklaşık 40 yıldır evinde toplayan Düzler, topladığı eserler eve sığmayınca evin bahçesindeki iki oda diğer evini müze gibi düzenleyerek eşyaları orada sergiye açtı.

Sadece kendisinin değil babasının ve hatta dedesinin de eski antika eserler topladığını ve babasının topladığı antika eserlerin bir kısmının kendisinde olduğunu belirten Celal Düzler, bu merakının babasından geldiğini belirterek şunları kaydetti:  “İlk antika eser toplamaya çocuk yaşta başladım. Çünkü çocukluğum onların arasında geçti, onlarla büyüdüm. Elimden geldiği kadar dedelerimizin ve büyüklerimizin kullandığı eşyaları araştırıp topladım. Topladıklarımı evimde biriktirmeye başladım. Ancak zaman içerisinde eve sığmaz oldu. Bende evin bahçesindeki iki odalı yeri düzenleyerek bir müze gibi yaptım. Antika eserleri burada sergiliyorum” dedi.
Evde çok yer kaplıyor gerekçesiyle eşinin ilk başlarda antika eser toplamasına karşı çıktığını belirten Celal Düzler “Ancak daha sonra eşimde alıştı. Bana en büyük desteği kendisi verdi. Yeni nesiller bendeki bu antika eserlerin çoğunu bilmiyor ve hayatlarında görmemişlerdir. Bunların gelecek nesillere aktarılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.  Celal Düzler’in eşi Elmas Düzler ise, eşini ilk tanıdığı günden beri antika merakı olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Sağda solda bulduklarını evde topluyordu. Ben ilk başlarda karşı çıktım ama şu an bir problem yok. Bende de antika merakı oluştu. Eşim her gün bu antikaları siler onlarla ilgilenir bu işi seviyor.”  

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.