Kira sözleşmesi nasıl doldurulur?

Kira sözleşmesi nasıl doldurulur?

Kira sözleşmesi dolu örneği internette araştırılıyor. Kiracı ve ev sahbi arasında kuralları belirleyen kiracı sözleşmesi nasıl doldurulur?

Kira kontratı hemen her kırtasiyede bulabileceğiniz 4 sayfadan ibaret olan tek tip sözleşmelerdir. Kiracı ile kiraya veren kişi arasında imzalanması gereken kira sözleşmesi nasıl doldurulur? Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Mülk sahibi ile kiralayan kişi arasında düzenlenen sözleşmeye kira sözleşmesi denir. Kira sözleşmesi(kontratı),Türk Borçlar Kanunu madde 229’da ise şöyle tanımlanmaktadır; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme.

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL DOLDURULUR?

Kiraya veren mülk sahibi ve mülkü kiralayan arasında yapılan kira sözleşmesi (kontratı) 3 bölümden oluşur.

- Kiralama ile ilgili bilgiler

Kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile birlikte kira bedeli çıkar. Eksiksiz bir şekilde doldurulması gereken en önemli yerdir.

- Kiralanan mülk ile birlikte teslim edilen demirbaşlar

Kiralama yapılan mülkle ilgili belli başlı demirbaşları da sahiplenmiş olursunuz. Kombi, elektrik ve su sayaçlarının yer aldığı bu bölüme, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de yazılır.

- Kira sözleşmesiyle ilgili genel koşullar

Yukarıda belirtilen ilk iki bölüm dışındaki tüm bilgiler maddeler halinde yazılır. Kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi…Yapılan kira kontratı ikişer nüsha olarak doldurulmalı ve nüshalardan biri kiracıda diğeri ise mülk sahibinde kalmalıdır.

KİRA SÖZLEŞMESİ DOLDURULURKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

- İlk olarak kiraya verenin mülk sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da vekaleti görerek kontratı doldurmaya başlayın.

- Kontrata mülke ilişkin bilgiler 

olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgileri doldurun.

- Daha sonra kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurun. T.C. kimlik bilgilerinin yazıldığından emin olun.

- Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini de yazın.

- Kira kontratında bulunan tarihlerin doğru olmasına dikkat edin.

- Son olarak kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgileri doldurun.

– Kira kontratını kefiller huzurunda imzalamanız çok daha sağlıklı olur. Kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzaları mutlaka olmalı.

– Yine sözleşmeye, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve ne şekilde yatırılacağını detaylı olarak yazın. Kira bedeli havale veya eft olarak gönderilecekse “2018 yılı Temmuz Ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklama ile göndermelisiniz.

– Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açık bir şekilde belirtilmelidir.

- Kontratın bundan sonraki kısmı matbu şekilde yasal hükümlerle doludur. Burayı okuduktan sonra imza aşamasına geçebilirsiniz.

- Eğer depozito verdiyseniz hangi tarihte ne kadar verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını belirlemekte fayda vardır.

Haber Türk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.