Kılıçlı Cami'de imam hutbeyi kılıçla okuyor

Kılıçlı Cami'de imam hutbeyi kılıçla okuyor

Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki tarihi Emir Sultan Camii'nde asırlardır cuma ve bayram namazlarının hutbeleri kılıçla okunuyor.

Balıkesir Bandırma ilçesi Edincik Mahallesi'nde bulunan ve "Kılıçlı Cami" olarak bilinen tarihi Emir Sultan Camii'nde imam, cuma ve bayram namazlarının hutbelerini kılıçla okuyor.

Edincik Emir Sultan Camii imamı Tayyar Albayrak, Osmanlı döneminde başlatılan ve kılıçla fethedilen belli yerlerde "kılıçla hutbe okuma" geleneğinin Türkiye'nin bazı yerlerinde devam ettiğini söyledi.

Bunlardan birinin Emir Sultan Camii olduğunu dile getiren Albayrak, bu özelliğinden dolayı ibadethanenin "Kılıçlı Cami" olarak bilindiğini kaydetti.

Kılıçla hutbe okumanın bir dini referansının olmadığını ancak yıllardır camilerinde bunun süregeldiğini belirten Albayrak, camide namaz kılanların sadece cuma ve bayram namazlarında kılıcı imamın elinde görebildiğini anlattı.

1379 yılında fethedilen Edincik'teki bu tarihi caminin 1398 yılında Emir Sultan'ın adına ithafen yapıldığı, o yıldan bu yana kılıçla hutbeye çıkıldığı biliniyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.