Kıbrıs'ta Mevlit Kandili her yıl resmi tatil

Kıbrıs'ta Mevlit Kandili her yıl resmi tatil

KKTC'de Mevlit Kandili nedeniyle tüm devlet kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullar her yıl tatil ediliyor.

 Söz konusu uygulama özel sektör çalışanları tarafından tepki, kamu kurumlarının personeli tarafından ise memnuniyetle karşılanıyor.

KKTC'de Mevlit Kandili dolayısıyla her yıl ülkede resmi kurumlar ve okullarda tatil uygulaması devam ediyor. Kandillerin resmi tatil olması 1960 öncesi sömürge döneminde Rumların dini tatil günleri ile denkliği sağlanması amacı ile İngilizlerin kandilleri tatil kabul etmesine dayanıyor. Ancak uygulama KKTC'nin kuruluş yılından itibaren güncelliğini koruyarak günümüzde de devam ediyor. Özellikle özel sektör çalışanlarının tepki gösterdiği uygulama devlet kurumlarında çalışanlar tarafından memnuniyetle karşılanıyor. 

Halk arasındaki söylentilere göre Mevlit Kandili'nde tatil olmasının gerekçesi; geceyi ibadetle geçirenlerin ertesi gün yorgun bir şekilde işe başlamasını engellemek.

TATİLİN KALDIRILMASI İÇİN YASA TASARISI HAZIRLANMIŞTI

Mevlit Kandili'nin resmi tatil günü kapsamından çıkarılması için 2013 yılında dönemin Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer yasa değişikliği teklif etmişti. Bozer'in sunduğu gerekçeler arasında "Genç devletin daha çok çalışarak verimliliğinin artırılması" ve "Mevlit Kandili'nin genelde İslam ülkelerinde resmi tatil olmaması" vardı. Tasarı oy çokluğuyla reddedilmişti.

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.