Kestanede bereketli sezon

Kestanede bereketli sezon

Türkiye'de kestane üretiminin yaklaşık üçte birinin karşılandığı Aydın'da üreticiler rekoltenin yüksek ve ürünün kaliteli olması nedeniyle sezona umutla bakıyor.

Türkiye'de kestane üretiminin yaklaşık üçte birinin yapıldığı Aydın'da üreticiler, yüksek ve kaliteli rekolte nedeniyle iyi bir sezon geçirmeyi umut ediyor.

Özellikle şekerleme yapımında kullanılan ve "şekerci kestanesi" olarak adlandırılan kestanenin hasadında sona gelindi. Geçimini kestane üretimiyle sağlayan yaklaşık 20 bin aile, büyük emekle ağaçlardan çırpıp dikeninden ayrılması için kuyulara istifledikleri ürünlerini tüccara satmaya hazırlanıyor.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, dünyada yıllık 2 milyon ton kestane üretildiğini, Türkiye'nin ise ortalama 60 bin tonluk rekolteye sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kestane üretiminde Çin, Portekiz, İspanya ve İtalya'dan sonra 5. sırada yer aldığına işaret eden Bosnalı, kalite açısından ise en fazla tercih edilen ülkeler arasında yer aldıklarını aktardı.

Yeni sezondaki ihracat beklentileri hakkında bilgi veren Bosnalı, geçen yıl kilogram başına 3-3,5 dolar seviyesinde seyreden ihracat rakamının, bu yıl 2,5-3 dolar seviyesine gerilemesinin beklendiğini belirtti.
Türkiye'de 2014 yılında 11 bin 500 ton olan kestane ihracatının bu yıl 12 bin tona çıkmasının hedeflendiğini vurgulayan Bosnalı, şunları kaydetti:

"Hedeflediğimiz gibi olursa kestane ihracatından yaklaşık 40 milyon dolar hasılat bekliyoruz. Özellikle İtalya, Lübnan ve Fransa gibi ülkeler, kestane alımında ön plana çıkıyor. Bu sene yine aynı ülkelere daha yüksek tonajda mal verme durumumuz olacak."

Aydın'da yüzler gülüyor

Aydın'ın ortalama 20 bin tonluk kestane üretimiyle Türkiye'de birinci sırada yer aldığını bildiren Bosnalı, bu yıl ürünün bol olduğunu, Aydın'da da 22 bin ton civarında rekolte beklentisi bulunduğunu ifade etti.
Bosnalı, Aydın'da üretilen kestanenin yalnızca ham olarak pazarlandığını, kestane şekeri ve kestane unu tesislerinin artırılmasıyla pazar payının genişletilmesinin hedeflendiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şekerleme konusunda Aydın'da tesisler hızla açılıyor. Çünkü başta Bursa olmak üzere başka şehirlerde satılan kestane şekerlerinin meyvesi aslında bizden gidiyor. Bundan sonra en azından bu ürünlere, 'Aydın'da hasat edilmiş ürünlerden elde edilen imalattır' diye bir ibare koydurabileceğiz. Ayrıca Çölyak hastaları için önem taşıyan glutensiz kestane unu üretimine de kentimizde başlandı. Biz bunu değişik fuarlara götürüyoruz. Bazı büyük alışveriş merkezleri ile anlaşmalar başladı. Ürünün ham olarak pazarlanmasının yanı sıra kestane şekeri ve kestane unu üretimini arttırmaya yönelik yoğun gayret içerisindeyiz. Şehir dışından yatırım yapmak isteyen girişimcilere de her türlü desteği sağlamaya hazırız."

Soğuk hava deposu ihtiyacı

Bosnalı, kestanenin üretiminin ardından çabuk bozulabilecek yapıda olduğunu, hemen pazarlanmasının gerekliliği nedeniyle üreticilerin istedikleri fiyatı bulamayabildiklerini vurguladı.
Kestanede ihracat ve pazarlamanın 12 aya yayılması için soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Bosnalı, bu noktada ticaret borsası olarak ilk adımı attıklarını ve güneş enerjisi ile çalışan soğuk hava deposunun tamamlanmasıyla 3 bin ton ürünün depolanmasına imkan tanınacağını bildirdi.
Bosnalı, bu tür yatırımlarla kestane ihracatında Türkiye'nin daha büyük hedeflere ilerleyeceğine değinerek, "Kestaneyi eğer katma değerli bir şekilde satabilirsek ihracatta 40 milyon dolarlık rakamlar, 150 milyon dolara kadar çıkarılabilir" diye konuştu.

Üreticiler fiyatta artış istiyor

Aydın'da kestane üreticileri de ürünün bozulması nedeniyle hemen satılmasının zorunlu olduğunu, bu nedenle emeklerini karşılayacak fiyatı alamadıklarını dile getirdi.

Eğrikavak Mahallesinde kestane üretimi yapan 47 yaşındaki İsmail Ceylan, büyük emek harcayarak ürettikleri kestanenin kilogramını 7,5-8 liraya sattıklarını söyledi.

Bu rakamın kendilerini tatmin etmediğini belirten Ceylan, "Kestaneyi kuyudan çıkardıktan sonra satıncaya kadar bekletecek yerimiz yok. Hemen çıkarıp satmak zorundayız. Bu nedenle ürün değerini bulamıyor" dedi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.