Keşmir'de Modi muhalifleri kazanınca tutuklamalar başladı

Keşmir'de Modi muhalifleri kazanınca tutuklamalar başladı

Hindistan'da geçtiğimiz hafta sonuçlanan Bölge Kalkınma Konseyi seçiminin ardından Yeni Delhi yönetimi, en az 75 siyasi lider ve aktivisti tutukladı.

Üst düzey bir polis yetkilisi, ayrılıkçı liderler ve yasaklı Cemaat-i İslami grubunun üyeleri de dahil olmak üzere yapılan operasyonun "önleyici" gözaltılar olduğunu söyledi.

Bölgesel parti Ulusal Konferans sözcüsü Imran Nabi Dar, tutuklamaların halkın kararını zayıflattığını kaydetti.

Ülkede 2019'da anayasa değişikliğiyle özel yönetim statüsü kaldırılan Cammu Keşmir'de sekiz aşamada yapılan Bölge Kalkınma Konseyi seçiminin galibi, Hindistan Başbakanı Narendra Modi karşıtı "Gupkar İttifakı" olmuştu.

Eski bir başbakan ve Ulusal Konferans başkanı Ömer Abdullah, "ittifakın" zaferinin, Modi’nin Keşmir’in özel statüsünü sona erdirme kararını kabul etmediğini gösterdiğini söyledi.

Uzun tutukluluktan salıverilmelerinin ardından, Cemmu ve Keşmir Halk Demokratik Partisi genel başkanı Abdullah ve Mehbooba Mufti, Ekim ayında Keşmir’in özerkliğinin barışçıl bir şekilde yeniden tesis edilmesi için ittifak kurduklarını duyurdu.

Seçimi Modi karşıtı ittifak kazandı

Hindistan Başbakanı Modi'nin milliyetçi Bharatiya Janata Partisi, 28 Kasım'da başlayan ve 19 Aralık'ta son bulan Bölge Kalkınma Konseyi seçiminde 280 sandalyeden 74'ünü elde etti.

Ulusal Konferans, Halkın Demokratik Partisi, Hindistan Komünist Partisi, Cammu ve Keşmir Halkın Konferansı, Halkların Hareketi ve Avami Ulusal Konferansı partilerinin oluşturduğu ittifak, 112 sandalye kazanarak çoğunluğu sağladı.

Cammu Keşmir'de 6 milyon seçmenin yüzde 51'i sandık başına gitmişti.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde bir prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.