Keşmir'de 'insan hakları ihlali': 10 gündür telefon ve internet bağlantısı yok

Keşmir'de 'insan hakları ihlali': 10 gündür telefon ve internet bağlantısı yok

Hindistan tarafından özel statüsü kaldırılan ve sonrasında bölgede yaşayanların iletişim ve hareket özgürlüğünün kısıtlandığı Keşmir'de 10 gündür telefon ve internet bağlantısı yok

Hindistan'ın Keşmir'in özel statüsünün kaldırılması ardından başlayan kısıtlamalar bölge halkında endişeleri artırıyor. İnsan haklarının ihlal edildiği belirtilen ve iletişimin büyük oranda kesildiği Keşmir'deki yakınlarından haber alamayanlar kaygılı.

Hindistan tarafından özel statüsü kaldırılan ve sonrasında bölgede yaşayanların iletişim ve hareket özgürlüğünün kısıtlandığı Keşmir'de 10 gündür telefon ve internet bağlantısı yok.

Delhi'den Keşmir'deki yakınlarına ulaşmayı deneyenler bir haftadan uzun süredir onlarla konuşamadıklarını söylüyor. Keşmir'den arama yapmak isteyenler ise devlet dairelerindeki kısıtlı telefonları kullanmak için saatlerce bekletiliyor.

Hindistan Cammu'daki kısıtlamaları görece hafifletti ancak Keşmir'deki haberleşme kısıtlamasına ilişkin emrin yerine getirilmeye devam edeceği açıklandı.

Pakistan'ın bağımsız günü nedeniyle Keşmir'de kontrol sıkılaşırken polis Keşmir'in merkez kenti Srinagar'da protestoculara göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Keşmir'i 5 günlük ziyareti ardından konuşan aktivist Kavita Krisfnan, bölgede ekonominin durma nokta geldiğini ve insanların en yakındaki köye ve hatta hastaneye bile gidemediğini söyledi.

Hindistan, Anayasa'nın Cammu Keşmir diye bilinen bölgeye ayrıcalık tanıyan maddesini iptal ederek bölgenin özel statüsünü kaldırmıştı.

Hindistan Başbakanı Nevandra Modi'nin Hindu milliyetçi partısı Keşmirin ayrıcalıklarını sona erdirmek ve Hindistan'a tam olarak dahil etmek için uzun süre kampanya yürütmüştü.

Sih liderler: Hindistan büyük bir hata yaptı

Cammu Keşmir bölgesinin en büyük Sih grubunun lideri, Keşmir'in özerk yapısının kaldırılmasının bölgede Hindistan karşıtı duyguları günlendireceğini ve bunun geri tepeceğini söyledi.

Sihler büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Keşmir'de nüfusun yalnızca yüzde 2'lik kısmını temsil ediyor ancak bölgedeki çoğu iş alanında etkinler.

Tüm Tarafların Sih Koordinasyon Komitesi Başkanı Jagmohan Singh Raina, "Büyük bir hata yaptılar. Yasaları değiştirebilirlerdi ancak hiç değilse öncesinde bize danışsalardı." şeklinde konuşuyor.

Delhi hükümeti değişikliğin Keşmir'i Hindistan'a daha fazla yaklaştıracağını ve bunun terörle mücadeleye yardım etmek ile daha hızlı bir büyüme şansı vermek anlamına geldiğini öne sürmüştü.

Keşmir'in özel statüsünün ve ayrıcalıklarının kaldırılması ayrıca, Keşmir'de yaşamayanlara bölgede mült edinme hakkı veriyor. Ayrıca kamu iş imkanları da artık yalnızca bölgede yaşayanlar için ayrılmayacak. Bu durum pek çok ailenin işlediği toprağın sahibi olduğu ve devlet dairelerinde çalışan insanı çok olan Sih toplumu için de tehdit oluşturuyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.