'Kerkük'teki nüfusun neredeyse yarısı göçmen'

'Kerkük'teki nüfusun neredeyse yarısı göçmen'

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Muhammet, "Kerkük'teki nüfusun neredeyse yarısı göç etmiş insanlardan oluşuyor. Bu büyük bir özveri ve yüktür" dedi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbas Muhammet, Kerkük'e gelerek Vali Necmettin Kerim ve üst düzey yetkililerle görüştü. 

Muhammet ve Kerim, Kerkük'teki sığınmacıların durumunu bir süre ele aldıktan sonra ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundular. 

Kerkük'ün yüz binlerce sığınmacıyı ağırladığını belirten Muhammet, "Bu durumun kentte yol açtığı sıkıntıların farkındayız. Konunun ciddiyeti bakanlar kurulunda da ele alındı. Kerkük'teki nüfusun neredeyse yarısı göç etmiş insanlardan oluşuyor. Bu büyük bir özveri ve yüktür" dedi.

Kerkük'ün sığınmacılarla ilgili yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak için çabalarını arttıracaklarını dile getiren Muhammet, merkezi hükümetin konuyu ciddiyle ele almasını sağlamak için meseleyi tekrar gündeme getireceklerini ifade etti. 

Vali Kerim ise, Kerkük'ün büyük bir sığınmacı yükü altında olduğunu vurgulayarak "Resmi kayıtlarımıza göre, kentimizde en az 81 bin göçmen aile bulunmaktadır. Bu da şunu gösteriyor ki, şehirdeki sığınmacı sayısı 400 binin üzerinde" bilgisini paylaştı.

Uluslararası yardım kuruluşları ve merkezi hükümetten destek gelmemesine rağmen Kerkük halkının sığınmacılara sahip çıktığına dikkati çeken Kerim, "Buradan federal hükümete bir çağrıda bulunuyorum. Kerkük'te bulunan ancak bölgesi kurtarılan tüm sığınmacıları evlerine göndersinler. Bunun için koordineli teknik bir çalışma başlatsınlar. Biz de yardımcı olmaya hazırız" değerlendirmesine bulundu.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre ülke genelinde evlerini terk ederek farklı kentlerde yaşam mücadelesi veren 2 milyon 900 bin sığınmacı bulunuyor. DAEŞ terörünün yol açtığı şiddet nedeniyle, Selahattin, Diyala, Musul ve Enbar'dan göç edenler, daha çok Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolünde bulunan kentlerde barınıyorlar. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.