"Kenan Evren'e devlet töreni düzenlenmesin" talebi

"Kenan Evren'e devlet töreni düzenlenmesin" talebi

İnsan Hakları Savunucular Derneği Genel Başkanı Ali Akbaş, yaşamını yitiren 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren için devlet töreni düzenlenmemesini istediklerini bildirdi.

İnsan Hakları Savunucular Derneği (İHSD) Genel Başkanı Ali Akbaş, yaşamını yitiren 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren için devlet töreni düzenlenmemesini istediklerini bildirdi.

Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hukuk devletinin, darbeleri, insan hakları ihlallerini kim ve ne adına olursa olsun kabul edemeyeceğini söyledi.

Mısır'daki Sisi darbesinin benzerini Kenan Evren'in Türkiye’de gerçekleştirdiğini belirten Akbaş, 1980-1984 yıllarında  650 bin kişinin gözaltına alınması, idamların olması, binlerce kişinin hapishanelerde işkence görmesi, yüzlerce faili meçhul ve kayıpların hep bu darbenin ürünü olduğunu savundu.

Evren'in darbe yaparak, makamını yasa dışı yollarla ele geçirdiğinin mahkeme kararıyla tescil edildiğini ifade eden Akbaş, şöyle devam etti:

"Yargılanma aşamasında dahi, 'bu gün olsa yine darbe yapardım' diyerek halkın özgür iradesini hiçe sayan ve suç olan darbecilik fiili öven Kenan Evren'e devlet töreninin yapılması, darbeleri ve devletin makamlarını yasa dışı yollarla ele geçirmeyi meşru bir davranış olarak gösterecektir. 12 Eylül 1980 darbesini düzenleyen Kenan Evren için devlet töreni düzenlenmemesini istiyoruz. Bunun aksi ise hukuksuzlukların tescillenmesi, devlet tarafından kabulü ve 12 Eylül darbesinde hayatını kaybeden vatandaşların manevi hatırası ile mağdur edilen yüz binlerce insana saygısızlık anlamına gelecektir. Evren için devlet töreni yapılması, insanlığa, insan haklarına, hukuka ve halkın özgür iradesine saygısızlıktır, darbeyi meşrulaştırmaktır."

Akbaş, vatandaşlara ve resmi erkana cenazeye katılmama çağrısında da bulunarak, şunları kaydetti:

"Bu darbecinin cenaze törenine katılmak, yaptığı darbeyi, insan hakları ihlalini hoş görmekle eş anlamlıdır. Topluma karşı suç işleyenler cenaze törenlerinde dahi yalnız bırakılmalı ve bu yolla insan hakları ihlalciliğine, darbeciliğe karşı tepki, bundan sonra darbeyi aklından geçirenlere ise 'ibreti alem' için net tavır ortaya konulmalıdır." 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum