Keban Barajı 41 yaşında

Keban Barajı 41 yaşında

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Keban Barajı'nın işletmeye alınmasından bu yana geçen 41 yılda milli ekonomiye katkısı, 60 milyar TL'yi aştı. Keban Barajı'na 41 kere maşallah.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin ilk büyük barajı olan Keban Barajı'nın işletmeye alınmasından bu yana geçen 41 yılda milli ekonomiye katkısının, 60 milyar TL'yi aştığını belirterek, "Keban Barajı'na 41 kere maşallah" ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin ilk büyük barajı olarak anılan Keban'ın işletmeye alındığı 1974'ten itibaren Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin sosyo-ekonomik ilerlemesine ciddi katkılar sağladığını belirtti.
 
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce işletmeye alınan Keban Barajı'nın bugüne kadar geçen 41 yıllık zaman diliminde, 241 milyar kilowattsaati aşan bir enerji ürettiği bilgisini veren Eroğlu, "Keban Barajı yalnızca bulunduğu bölgenin değil, ülkemizin kalkınmasına da önemli faydalar sağladı. Yıllık ortalama 6 milyar kilowattsaat enerji üretim kapasitesine sahip olan Keban Barajı, ülke ekonomisine her yıl 1,5 milyar lira katkı sağlıyor. Keban Barajı'nın işletmeye alınmasından bu yana geçen 41 yılda milli ekonomiye katkısı 60 milyar lirayı aştı. Keban Barajı'na 41 kere maşallah" ifadelerini kullandı.
 
"HES'ler aslında tabiata hizmet etmiştir"
 
Türkiye açısından Hidroelektrik Santral (HES) Projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunun altını çizen Eroğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
 
"Şu günlerde Rusya ile yaşadığımız krizden de herkesin anladığı gibi Türkiye enerji ithal eden bir ülke konumunda bulunuyor. Hem cari açığımızın azalması hem de arz güvenliği açısından kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. HES'ler tabiata dost, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. İklim değişikliğiyle mücadele etmenin en etkin yolu tabiata zarar vermeyen, temiz ve çevreci bir elektrik üretim şekli olan HES'lerdir. Bu yöntemle karbondioksit salınımı en alt seviyede gerçekleştirilir ve bugüne kadar işletmeye alınan HES'lerin üretimiyle yılda yaklaşık 40 milyon ton karbondioksit salınımı engellenmiştir. HES'ler aslında tabiata hizmet etmiştir."
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum