Kayıtsız İHA’lara ceza geliyor İşte son kayıt tarihi

Kayıtsız İHA’lara ceza geliyor İşte son kayıt tarihi

Belirli şartları sağlayan Drone veya Türkçe’deki karşılığıyla İnsansız hava araçları için kayıt şartı getirildi. İşte kayıtların başlama ve bitiş tarihleri…

ABD’nin ardından İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) ülkemizdede kayıt altına alınması ve Türk Hava Sahası üzerindeki tüm araçların uçuşununkontrol altına alınması için gerekli genelde geçtiğimiz Ocak ayında yayınlanmıştı.

Bu haberin ardından genelgeye son şeklini veren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesi üzerinden İHA’lar (insansız hava araçları)ın ithali, satışı kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliği gibi sistemleri denetim altınaalacak usul ve esasları belirleyen talimatnameyi yayınladı.

Talimat çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500g (500g dahil)ile 25kg aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak olan pilotların SivilHavacılık Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan internet temelli “Kayıt Sistemi”ne kayıt edilmesinin zorunluluğu açıklanıyor. Bunun üzerindeki kalkışağırlığına ve gövde ağırlığına sahip İHA’ların ise Türk Hava Araçları Tescili’nekayıt yaptırmaları gerekiyor. Devlete ait İHA’lar ve azami kalkış ağırlığı 500g’dan daha hafif olan İHA’lar (insansız hava araçları) ise kapsam dışında bırakılmış.

Sistemde İHA’lar (insansız hava araçları)ın kapsamı şöyle:

İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dahil) – 4kg aralığında olan İHA’lar, (insansız hava araçları)

İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dahil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar, (insansız hava araçları)

İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dahil) – 150 kg aralığında olan İHA’lar, (insansız hava araçları)

İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dahil) ve daha fazla olan İHA’lar (insansız hava araçları)

Ayrıca izin alınmadan uçuşa yasak olan bölgeleri deresmiyete kavuşturan talimata göre kurallara aykırı hareketlerde 17 Bin TL’yekadar para cezası uygulanabilecek. Satın alınan araçların artık fatura kesim tarihinden itibaren 7 güniçerisinde sisteme kayıt edilmesi gerekiyor. Ayrıca ticari uçuş yapacak İHA0 veİHA1 pilotları için de ehliyet, sağlık raporu, telsizle haberleşme kursu gibibelgeler aranacak ve tüm uçuşların rotaları, gerektiğinde ibraz edilmek üzere kayıtaltına alınacak.

İnsansız hava araçlarının kayıt altına alınması için İnsansızHava Aracı Kayıt Sistemi’ne kayıt olunması gerekiyor. 23 Şubat 2016 itibariyleburadaki sayfadan kayıt işlemleri başlamış durumda. Kayıtlar için son tarih ise 1 Mayıs 2016. O tarihe kadar kayıt yaptırmamış İHA’lara (insansız hava araçları) tespit edildiği takdirde cezai işlem uygulanabilecek. Diğer detaylar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü web sitesindeki talimatnameden görülebilir. 

Donanım Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.