KATRE Dergisinin Haziran 2021 Sayısı Çıktı

KATRE Dergisinin Haziran 2021 Sayısı Çıktı

Uluslararası İnsani Araştırmalar Dergisi KATRE’nin 11. Sayısı Dergipark’ta elektronik olarak yayımlanmış olup basımı da Temmuz 2021 içerisinde yapılıp okuyucularının istifadesine sunulacaktır

Önceki sayılarda olduğu gibi bu sayıda da basılmış dergi Devlet ve Vakıf Üniversitelerimizin kütüphanelerine ve İlahiyat Fakültelerinin Dekanlıklarına posta yoluyla gönderilecektir. Böylece mümkün olduğu kadar çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerimizin dergimize erişimi sağlanacaktır.

Katre’nin 11. Sayısında bir ilke daha imza atıyoruz. Son 2 yıldır Katre’nin Editörlük ve Hakem Değerlendirme süreçleri Dergipark kriterlerine uygun yürütüldüğü için DOİ hizmetinden yararlanma hakkını elde etti ve bu sayıdan itibaren makaleler DOI numarası ile çıkacaklardır.

DergiPark üzerinden yapılan elektronik yayınları takip eden akademik camianın dergimize büyük ilgisinin devam ettiğini Katre makalelerinin indirilme sayısından anlıyoruz. Katre ’nin indirme sayısı son altı ayda 37.152 olmuştur. Yani ayda ortalama 6 bin kişi makale indirmektedir.

Katre’nin son sayısı ve bütün geçmiş sayılarda çıkmış makalelerin dijital dosyalarının https://dergipark.org.tr/tr/pub/katre web sayfasından indirilebileceğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Yayın kalitesini artırarak sürdüren ve alanında bilim dünyasına katkı sağlamaya devam eden Katre’nin bu sayısında biri İngilizce 10 adet adet araştırma makalesi bulunmaktadır.

Dr. Osman Oral, “Mâtürîdî ve Kâdî Abdülcebbâr’a Göre Bireyin Gaflet Karşısında Psikososyal Sorumluluğu” başlıklı makalesinde Mâtürîdî mezhebinin kurucu imamı Ebû Mansûr el-Mâtüridî ile ünlü kelâmcısı ve Şâfiî fakihi Kâdî Abdülcebbâr’a göre insanların gaflet hallerindeki psikososyal sorumluluğunu ortaya koymaya çalışmaktadır.

Dr. Ahmet Efe, “İslami Perspektifte Ekonomi Felsefesi” başlıklı makalesiyle bize Bediüzzaman Said Nurî’nin görüşlerini esas alarak İslâm’ın ekonomi felsefesi ile batı ekonomi felsefesi arasında mukayeseli bir çalışma sunmaktadır.

Prof. Dr. Zeki Eker, “Dünyada Hayatın İnşâ ve Korunması Açısından Su” başlıklı makalesiyle hayat için vazgeçilmez bir unsur olan suyun nasıl var edildiğini ve korunduğunu incelemektedir.

Dr. Medeni Şavlı, “Şâfiî Mezhebinin Zirai Ürünlerin Zekâtı Hakkındaki Görüşünün Yeniden Değerlendirilmesi ve Doğu Anadolu Bölgesindeki Uygulaması” başlıklı makalesiyle zekatla ilgili teori ve pratik arasında bir mukayese yapmış ve bu iki unsurun nasıl uyumlu olması gerektiği hususunda bize yeni fikirler sunmaktadır.

Dr. Sheikh Javaid Ayub, “The Human 'I' as the Key to Ma'rifatullah and Knowing Oneself: Nursi's Treatise of Human 'I'” başlıklı İngilizce makalesinde insan’ın Allah’ı ve kendisini bilmesinin bir anahtarı olarak Said Nursî’nin gözüyle “Ene” meselesini incelemektedir.

Dr. Sabri Zengin, “Bediüzzaman’ın Hapishanede Yazdığı Mektuplarla Talebelerinin Cemaat Şuurunu Takviyesi” konulu çalışmasında haksız olarak hapishaneye atılmasına rağmen bu durumun Said Nursi’nin yazdığı mektuplarla nasıl müsbet bir sonuç verdiğini incelemektedir.

Dr. İbrahim Kaygusuz, “Risale-i Nur Hareketinin Öncü Şahsiyeti: Zübeyir Gündüzalp” başlıklı makalesinde Bediüzzaman Said Nursi’nin önde gelen öğrencilerinden Zübeyir Gündüzalp’i tanıtmakta, özellikle Nur hareketinin yayılmasındaki öncü rolünü öne çıkarmaktadır.

Prof. Dr. Mahmut Kaplan, “Klasik Türk Şiirinde Yaşlılık Algısı” başlıklı makalesinde genellikle divan şairlerinin yaşlılık meselesine bakışını irdelemektedir.

Doç. Dr. Mehmet Göktaş, “Bir Hadis İki Muasır ve İki Mütalaa” başlıklı çalışmasında son dönem İslam alimlerinden Bediüzzaman Said Nursi ile istiklal marşı şairi Mehmed Akif Ersoy’un “Hak üstündür ona üstün gelecek bir şey yoktur” hadisi üzerindeki yorumlarını mukayeseli olarak vermektedir.

Doç. Dr. Mustafa Tuna, “At the Vanguard of Contemporary Muslim Thought: Reading Said Nursi into the Islamic Tradition” başlıklı makalesini 2017 yılında Journal of Islamic Studies’te yayınlamış, daha sonra “Çağdaş İslam Düşüncesinin Ön Safında Bediüzzaman Said Nursi: Risale-i Nur’u İslam Geleneği İçinde Okumak” adıyla dergimiz için Türkçeye tercüme etmiştir.

Korona-virüs salgını dünyada ciddi biçimde ölümlere sebep olmaya devam ederken güzel memleketimizde Allah’ın bir rahmet eseri ve fiili tedbirlerin ve kavli duaların bir ikramı olarak öldürücü etkisinin iyiden iyiye azalmış olması çok sevindiricidir. 

3-5 Ekim 2021 tarihleri arasında 12. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumunu İstanbul’da yüz yüze ve fiziki mekanlarda binlerce ehl-i imanla birlikte gerçekleştirmeyi rahmet-i İlahiye’den niyaz ediyoruz.

Dergimizin çıkmasında bize destek veren herkese ve çıkarılmasında emeği geçen yazar, hakem ve dergi çalışanlarının tamamına teşekkür etmeyi bir borç biliriz. Aralık 2021’de on ikinci sayımızda daha güzel yeniliklerde buluşmak üzere…

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.