Katalanlar "bağımsızlık" sloganı attı

Katalanlar "bağımsızlık" sloganı attı

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı seçim kampanyasının son gününde Barcelona'da büyük bir miting düzenledi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde pazar günü yapılacak erken seçimlere katılan siyasi partilerin kampanyaları bugün sona erdi.

Katalonya'da mevcut durumda iktidarda olan muhafazakar sağ görüşlü Katalonya Demokratik Yönelimi (CDC) ile ona dışarıdan destek veren solcu Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partilerinin kurduğu seçim ittifakı "Junts pel Si" (Evet için Birlik) seçim kampanyasını Barcelona düzenlediği miting ile sonlandırdı.

Barcelona'daki fuar alanında yapılan mitingde katılan yaklaşık 70 bin "Junts pel Si" sempatizanı sık sık "bağımsızlık" sloganı attı.

Katalonya Başkanı Artur Mas, yaptığı konuşmada, "Tüm yasama dönemi boyunca zor kararlar almanın çok büyük anlamı var. Partimizi değil ülkemizi düşünmenin daha önlemli olduğu konusunda hepimiz anlaştık. Pazar günü herkes sandık başına giderek özgürlük, onur, umut, ilericilik için oy kullanmalı" dedi.

Mas, Katalonya'nın bağımsızlık talebinin tüm dünyaya ulaştığını savundu. Katalonya'da son 4 yıldır bağımsızlık yanlısı gösteriler düzenlendiğini belirten Mas, "Bir hükümet başkanı, bu kadar gösteriden sonra demokratik olarak geleceğine karar vermesi için halkı sandığa götürmeye zorunludur" diye konuştu.

ERC lideri Oriol Junqueras da "özgürlüğün başaktörleri" olduklarını savunarak adil ve onurlu bir devlet kurmak istediklerini bildirdi. Dünyadaki tüm kuşlar gibi özgürce uçmak istediklerine işaret eden Junqueras, "Birleşmiş Milletlerin bir parçası olmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı sivil girişimleri organize eden Katalonya Ulusal Asamblesi'nin (ANC) eski başkanı olan ve "Junts pel Si"den aday olarak siyasete giren Carmen Forcadell de bağımsız ve özgür bir Katalonya Cumhuriyeti'ne vurgu yaptı. 

İspanya'da yayınlanan anket sonuçlarında pazar günü yapılacak seçimlerin kazananını "Junts pel Si" olarak gösterilirken, buna rağmen 135 koltuklu Katalan Parlamentosunda tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemeyeceği belirtiliyor.

"Junts pel Si"nin Katalonya'da iktidara gelebilmek için aşırı Katalan milliyetçisi olan "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) ile koalisyon kurması ya da dış destekli azınlık hükümeti kuracağı yorumları yapılıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.