Kars'ta bin 670 çiçekten bal yapılıyor

Kars'ta bin 670 çiçekten bal yapılıyor

Kars, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, Kars'ta balın bin 670 çiçekten yapıldığını, bu oranın Anzer balında ise 270 çiçek çeşit olduğunu söyledi.

Kars'ın Susuz ilçesi Doyumlu köyü Kısır bölgesinde, 460 yıllık çam ağacından yapılan 'Kafkas arı' heykelinin içinde yaklaşık 700 çeşit çiçek ile Kafkas arılarının ürettiği 5 kilo 800 gram balın 1 kilosu, açık artırma ile satıldı. Kalan, 4 kilo balın açık artırmayı alan firmaya hediye edildiği, 800 gramın ise Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tanıtım günlerinde kullanılması için ayrıldığı açık artırma sonrası 1 kilo bala 10 bin TL verilmesi gündem oldu.

Elde edilen gelirin hayır kurumlarına verileceği açık artırma sonrası, Kars balının değerine değinen Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, Kars'ın değerinin çok büyük, yerel potansiyelinin ise çok yüksek olduğunu vurguladı. Kars'ta bin 670 çiçekten bal yapıldığının altını çizen Koçulu, "Kıyaslamak çok doğru bir şey değil ama Anzer'de 270 çeşit çiçekten bal yapılıyor. Sırf Boğatepe'de 670 çeşit çiçek var. Sırf Kısır'da Yücel Üzeyir'in köyünde 700 çeşit çiçek var. Bunu taşıya bilmek, üreticiler ve pazarda satıcılar ile siyasilerin desteği ile mümkün. Bizler bu konuda hiçbir karşılık beklemeden çalışıyoruz." dedi.

VEKİL ADAYLARI, KARS'IN YEREL POTANSİYELLERİNİ İYİ GÖRELİM

Coğrafi işaretlerin öksüz ve sahipsiz olduğunu anlatan Koçulu, şunları kaydetti: "Niye? Çünkü yasalarla korunmadan yoksun, yasalar sanayi ürünlerinin korunması için çıkarılıyor. Oysa Dünya'yı küçük çiftçiler doyuruyor. Birleşmiş Milletler uzmanlık kuruluşlarından biri olan FAO'nu geçen yılki raporunda, Dünya'yı doyuranın yüzde 75'i küçük çiftçiler, yüzde 25'i ise sanayi üreticileri olduğu görülüyor. Ama çıkan yasaların yüzde 95’i sanayicilerden yana çıkıyor. Vekil adaylarımızdan rica ediyoruz, Kars'ın yerel potansiyellerini iyi görelim. Kars Tarım İl Müdürlüğünde bir tane Müdürü Muavinliği var. Kars’ta 670 bin tane Sığır var ve arıcılıkta hayvancılık grubuna giriyor. Ricamız inşallah seçimlerden sonra bu konulara eğililir."

KARS 13 YILDIR ARILIK SEKTÖRÜNDE GERİ BIRAKILMIŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars milletvekili adayı Saffet Özdemir ise Kars balının kalitesinin hep söylendiğini ifade ederek, "Kars her bakımdan geride bırakıldığı üzere 13 yıldır arıcılık sektöründe de son derece geri bırakılmıştır. Kars'ın kendi değerleri yok edilmiştir. Kars'ımız özellikle Karadenizli arıcıların adete yağmasına uğramaktadır. Kars'ta ki arı üreticileri neden koruma altına alınmamaktadır. Aynı şekilde Kafkas ırk arının korunması hususunda çalışmalar yapılmamış bizler bu çalışmaları yapmaya talibiz." diye konuştu.

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.