Ali Erkan KAVAKLI

Ali Erkan KAVAKLI

Karma eğitim faciası

Cambrid Üniversitesi’nde araştırmalar yapan psikolog Prof. Simon Baron Cohen, kız ve erkeğin farklı yaratılışlarına dikkat çekiyor; kız ve erkeğin daha ilk günden ayrı ilgi alanları olduğunu, kızların elleri oyuncağa yetişebildiğinde bebeklere, erkeklerin araba ve silaha uzandıklarını söylüyor.

Karma eğitim, kız ve erkeği hayatta eşitleme projesinin adıdır. Bu proje 1968 yılında feminist hareketin çabaları ile okullara geçirildi. Bir projenin ömrü 20 yıldır, yirmi yılda başarılı olmayan proje yanlıştır.

Karma eğitim toplumda kadın ve erkeği eşitleyememiştir çünkü kadın ve erkek farklı yeteneklere sahiptir, eşit değildirler.
Meclis’te, Anayasa Mahkemesi’nde, okul müdürlüklerinde, firmaların tepesinde, istisnalar hariç, erkekler vardır. Kadınlar aileleri ve çocukları söz konusu olunca kariyerlerinden vazgeçebilmektedirler.

Karma eğitim, toplumda kadın ve erkeğin statüsünü eşitleyememiştir, başarısızdır.
Yol açtığı zararlar saymakla bitmez. Yüz Yılın Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim isimli eserimde genişçe ele aldığım bu yanlışlardan birkaç tanesini buraya alalım:

Karma eğitimde kızlar tacize uğruyor.

Bu hafta Kilis’te idim. İyi insanların kurduğu İYİ-DER’in ve Nedim Ökmen Anadolu Öğretmen Lisesi’nin davetlisi olarak konferans vermeye geldim. “Çanakkale Ruhu”, “Sınav Stresini Yenme Metotları” ve “Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı” konularında 7 konuşma yaptım. Konferanstan sonra Eğitim Bir-Sen’li öğretmen arkadaşlarla eğitim gündemi üzerine sendikada sohbet ettik.
Tecrübeli eğitimci ve fen bilgisi öğretmeni Mustafa Bahadır şunları söyledi:
“Hocam artık yeter. Karma eğitimde kızlar tacize uğruyor. İteleme, sıkıştırma, küfür, sarkıntılık... Erkek öğrenciler sınavda yardım alamazlarsa kızları tehdit ediyorlar. Yazılıları ayrı yapmaya başladım. Uzun yıllar fen bilgisi öğretmeni olarak imam hatip liselerinde çalışmıştım. İki yıldır ilköğretim okulundayım. Kızlara yapılan tacizler önlenemiyor. Karma sınıflarda kızlar fen bilgisi dersinde başarısız. İmam hatiplerde 28 Şubat öncesi kız ve erkek eğitim ayrı yapılıyordu. Ayrı eğitimde kızlar da erkekler de başarılı idi. Karma eğitimde sınıfta stres var. Kızlar erkeklerden, erkekler de kızlardan çekiniyor, bilmediklerini soramıyorlar.
. Karma sınıflarda stres var.
Karma sınıflarda kızlar ve erkekler birbirlerinden çekiniyor ve bilmedikleri ve anlayamadıkları konuları her zaman soramıyorlar. Bu de öğrenmeyi engelliyor.
. Kızlar sosyal derslerde, erkekler fen bilimlerinde daha başarılı.
Kızların beyinlerinin dil bölümü erkeklerden % 11 daha büyük. Bu sebeple genel olarak kızlar dil, edebiyat, tarih, coğrafya, biyoloji gibi sözel derslerde daha başarılı.
Fizik, fen bilgisi, kimya, matematik, geometri, bilgisayar, spor dallarında erkekler daha başarılı.
Kızlar da erkekler de kendi alanlarında geçilemiyor. Karma sınıflarda iki taraf da birbirinin yeteneğinin gelişmesini engelliyor. Bu sebeple Almanya’da karma eğitim yapan okullarda sosyal ve fen derslerinde ayrı uygulamalar var.
Karma eğitimin verimsizliğini ortaya koyan araştırmalardan sonra da eğitimdeki karma eğitim mecburiyeti kalktı.
Almanya’da karma mecburiyeti zaten kilise ve özel okulları kapsamıyordu. Devlet okullarında da isteyen vatandaş, çocuğuna ayrı eğitim aldırabiliyor.

CİNSEL TACİZİN ÖNLENMESİ İÇİN EĞİTİM ŞART

Karma eğitimin yol açtığı cinsel tacizler önlenemiyor. Tacizler okullarda oluyor. Amerika’da cinsel tacize uğrayan kızların % 17’si 17 yaşın altındaki çocuklar. Eğitimciler tacizleri ya görmezden geliyor, örtbas etme yolunu seçiyor ya da baş edemiyor.
Alman araştırmacı Prof. İlse Brehmer, radikal çözümün ayrı eğitimde olduğunu söylüyor. Karma eğitime devam eden okullarda okul yöneticileri, öğretmenler ve özellikle kız öğrencilerin tacizlerden korunma konusunda eğitimden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.
Kız çocukları sözlü veya fiili taciz karşısında kendilerini nasıl koruyabileceklerini öğrenmeliler.

İdareciler, tacizle ilgili şikâyetler geldiğinde tedbir almalı.
Tacizlerin önlenebilmesi için öğretmenler duyarlı davranmalı.
Veliler, çocuklarını tacizlere karşı nasıl davranacakları konusunda bilgilendirmeli.
Karma eğitim mecburiyeti kalkmalı, isteyen veli çocuğuna ayrı eğitim aldırabilmeli.

Yeni Akit

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum