Karıncalar kanseri 'koklayarak' teşhis edebilecek

Karıncalar kanseri 'koklayarak' teşhis edebilecek

Karıncaların koku duyusu o kadar gelişmiş ki araştırmacılar şimdi onları insan kanser hücrelerinin kokusunu tespit edebilmeleri için eğitiyor

Kraliyet Cemiyeti Zabıtları B: Biyolojik Bilimler dergisinde yayınlanan bir çalışma, karıncaların kuvvetli duyularına işaret ederken, günün birinde sivri burunlu hayvanları -ya da karıncalar söz konusu olunca, sivri antenli böcekleri- tümörleri hızla ve ucuz bir şekilde tespit etmekte kullanabileceğimizin altını çiziyor. Bu çok önemli, çünkü kanser ne kadar erken tespit edilirse, iyileşme şansı da o kadar yüksek oluyor.

Almanya'daki Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü'nden doktora sonrası araştırmacısı Baptiste Piqueret "Sonuçlar oldukça ümit verici" diyor ve ekliyor: "Ancak kanseri tespit etmek için onları rutin bir yöntem olarak kullanmanın henüz uzağında olduğumuzu bilmeniz önemli."

YARATILIŞ HARİKASI KARINCALARIN "SÜPER ORGANİZMALARI"

Başlarının üzerindeki iki ince duyumsal uzantıyı esneten böcekler, neredeyse her şeyi yapabilmek için kimyasal ipuçlarını tespit edip, topluyorlar; yemek bulmak, avın üzerini sarmak, koloniden dostları keşfetmek, genç karıncaları korumak... Bu kimyasal iletişim, karıncaların kraliçe ve işçilerin koku yardımıyla senkronize şekilde çalıştığı karmaşık toplumlar oluşturabilmesini sağlıyor ve bilim insanları bu şekilde işleyen kimi kolonilere "süper organizmalar" ismini veriyor.

Mashable'nin haberine göre bu araştırma için, Piqueret'nin ekibi insan göğüs kanseri tümörünü fareye aşıladı ve 35 karıncayı tümör taşıyan farenin idrarını şeker ile ilişkilendirmeleri için eğitti. Petri kabına koyulan ipeksi karıncalar (Formica Fusca) hasta farenin idrar tüpü yakınında, sağlıklı olanların idrarlarına göre çok daha fazla vakit geçirdi.

Milan Üniversitesi'nde Doçent Doktor olan Federica Pirrone "Çalışma iyi planlandı ve uygulandı" diyor. Pirrone bu araştırmaya dahil değil ancak köpeklerin koklama yetenekleri ile ilgili benzer araştırmalar yapmış bir isim.

Piqueret, çocukluğunda Fransa kırsalındaki aile evinin bahçesindeki karıncalarla oynadığından bu yana onları çok etkileyici buluyor: "Karıncaları her zaman sevdim. Onlara bakmayı, onlarla oynamayı" diyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.