Karın rengi aslında 'beyaz' değil

Karın rengi aslında 'beyaz' değil

Yurdun büyük bölümünde etkili olan kar yağışının birçok bilinmeyen faydası var. Karla ilgili bilinmeyen bir konu da rengi. Beyaz bildiğim kar taneleri aslında renksiz kristal tanelerinden oluşuyor.

Başta İstanbul olmak üzere yurdun büyük bir bölümü yoğun kar yağışına teslim. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da hayatı olumsuz etkileyen kar, birilerine göre 'beyaz kabus' olsa da doğal hayatın döngüsü için alternatifi olmayan faydalar zincirini oluşturuyor.2006 yılında mevsim normallerinin altında kar yağdığı için Türkiye buğday üretiminde ciddi sıkıntı çekmiş ekmek yapacak un bulamama problemi yaşamıştı.

Aynı yıl kar yağışının azlığından dolayı İstanbul ve nüfusun yoğun olduğu diğer büyük şehirlerdeki barajlar kurumuş, susuzluk yaşanmıştı.

Toprak tarafından yavaşça emilen kar ve kar sularının, bitkiye su ihtiyacı bakımından büyük fayda sağladığını belirten uzmanlar, karın bunun yanı sıra yeraltı sularının hacminde de artışa neden olduğunu kaydediyor.
İşte kar yağışının çok önemli faydaları:

- Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar.- Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır.
- Özellikle toprağın 20-30 santimetre altına kadar inebilen ve topraktaki nem oranını artıran kar yağışları çiftçi için hayat önem taşıyor.
- Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner.
- Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar.
- Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur.
- Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur.- Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur.

Karın rengi beyaz mı?

Karın rengi beyaz olarak bilinir ancak aslında kar renksiz kristallerden oluşur. Bu kristallerin üzerine düşen gün ışığı tayfının içindeki tüm renkler kar kristalleri aracılığıyla bir araya gelir ve bize 'beyaz' olarak görünür. Buna rağmen nadir de olsa dünyanın değişik yerlerinde değişik renklerde kar yağabilmektedir. İçerdiği algler ve kimyasallara göre turuncu, pembe ve kırmızımsı renkler en çok görülenlerdir.

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.