Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Kardeşler arası kıskançlık

Kardeşler arası kıskançlık ailelerde görülen önemli problemlerdendir. Anne-babalar kardeşler arasında kalır, taraf tutmak zorunda kaldığında diğer çocuklar üzülürler.

Aslında kıskançlık normal bir duygudur. Özellikle rekabet içinde olduğu kardeşleri ve arkadaşlarına karşı kıskanç davranışlar içinde olması da normaldir. Normal olmayan kıskançlık duygusunu dışarı vururken kardeşine veya arkadaşına rencide ve incitici davranmasıdır. Bu aşamada kıskançlık problem olarak ortaya çıkar. Kıskançlık problemini çözme işi de siz anne-babalara kalır.

Sizler de kim bilir günde kaç defa kardeşler arasında kalmaktasınız. Bazen çözüm yolu üretirken, bazen de tüm tarafları memnun edememenin sıkıntısıyla ya kızıp bağırmışınızdır, ya da çocukları kendi hallerini bırakarak ne haliniz varsa görün demişinizdir.

Peki, bu tavırlarınızla çocuklarınız arasındaki problemlere çözüm bulmuş olabilirmisiniz?
Tabi ki hayır.
Birinci çözüm yönteminiz de çocuklarınızı bağırarak sindirdiniz, susturdunuz. Problem çözülmedi. En kısa zamanda daha şiddetli bir şekilde tekrarlanması için askıya alındı.
İkinci yönteminiz de, çocuklarınızı kendi hallerine bırakarak kendinizi üzmediniz. Fakat kıskançlığın dozunu kaçıran çocuklarınızın birbirlerini zarar vermesine neden olabilirsiniz.

Çocuklar neden kıskanırlar?
Çocuklar en çok ilgi ve sevginin bir başkasına yöneltildiğinde, bırakılmış, terk edilmiş hissedildiğinde, kıyaslandığında kıskanırlar. Genellikle anne ve babalarına, kardeşlerine, oyuncaklarına, kıyafetlerine, okul araç-gereçlerine, arkadaş ve öğretmenlerine kıskanırlar.

Çocuklar kıskançlıklarını nasıl belli ederler?
-Kardeşlerine karşı saldırgan olurlar,
-Çevresine ilgisizleşebilirler,
-Kardeşlerine rekabete başlarlar,
-Altını ıslatabilirler,
-Kendi kendine yemek yemeyi reddedebilirler,
-Bebeksi davranışlar ortaya koyabilirler,
-Yalan söylemek, saldırgan davranışlarda bulunmak, başkasına ait eşyaları izinsiz almak, parmak emmek, tırnak yemek, okuldan korkmak gibi sorun olan davranışlar ortaya koyabiliriler

Bir sonraki yazıda kardeşler arasındaki kıskançlığı nasıl önleyebiliriz, çözümü nedir konusunda yazacağım inşallah. Okurlarımız sorularının cevabını bularak uygulayabilme kararlılığında olabilirler.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.