Karbonhidrat oranı düşük 'diyet pirinç' çıktı

Karbonhidrat oranı düşük 'diyet pirinç' çıktı

Edirne'de, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ıslah ettiği 4 yeni çeltik çeşidi olan ‘Sarhan’, ‘Balaban’, ‘Ülfet’ ve ‘Siyah-1’i tescil ettirdi.

Türkiye'de ilk defa tescil ettirilen pirinç 'Siyah-1' selüloz oranının yüksek, karbonhidrat oranının düşük olması özellikleri açısından ön plana çıkarken sofralarda diyet pirinç olarak yer alacak.

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının neredeyse yarısını kendi başına karşılayan Edirne’den Türk tarımına 4 yeni çeltik çeşidi geldi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün, çiftçi ve sanayiciden gelen talepler doğrultusunda geliştirdiği 4 yeni çeltik çeşidi tescillendi.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün ıslah tarlasında geliştirilen yeni çeltik çeşitleri hakkında açıklama yapan Enstitü Müdürü Adnan Tülek, 4 yeni çeltik çeşidini geliştirerek Türk çiftçisinin hizmetine sunduklarını söyledi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: SİYAH PİRİNÇ

'Sarhan', 'Balaban', 'Ülfet' ve 'Siyah-1' isimli yeni çeltik çeşitleri hakkında bilgi veren Tülek, "İlk üçü, konvansiyonel olarak normal tükettiğimiz pirinç, 'Siyah-1' ise Türkiye'de ilk defa tescil ettirilen siyah pirinçtir. Bu pirinç sofralarımızda diyet gıda olarak yer almaktadır. Selüloz oranının yüksek, karbonhidrat oranının düşük olması özellikleri açısından ön plana çıkmaktadır ve ülkemiz açısından önemlidir" dedi.

TÜLEK: "İLK ISLAH 1970’LERDE BAŞLADI"

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Adnan Tülek, ıslah çalışmalarının 1970’li yıllarda başlayarak günümüze kadar uzandığını hatırlatarak, "1983'te yabancı orijinli çeşitler ülkemize getirilerek tescil edilmeye başlanmış. Daha sonraları enstitümüz tarafından melezleme çalışmaları yapılmış ve çeşitler geliştirilerek çiftçinin hizmetine sunulmuştur.

O tarihten bu yana enstitümüzde 47 çeltik çeşidi geliştirilmiştir. Bunlardan bir tanesi, 'Osmancık 97'dir. Bu ürün, şu an Türkiye'de ekim alanlarının yüzde 70'ini teşkil etmektedir. Yeni çeşitlerimiz, 'Sarhan', 'Balaban', 'Ülfet' ve 'Siyah-1' adlı çeltiklerimizdir. İlk üçü, konvansiyonel olarak normal tükettiğimiz pirinç, 'Siyah-1' ise Türkiye'de ilk defa tescil ettirilen siyah pirinçtir. Bu pirinç sofralarımızda diyet gıda olarak yer almaktadır. Selüloz oranının yüksek, karbonhidrat oranının düşük olması özellikleri açısından ön plana çıkmaktadır ve ülkemiz açısından önemlidir. 'Sarhan', 'Balaban' ve 'Ülfet' beyaz pirinçlerin dekara 800 ila bin kilogram arasında verimi söz konusudur. 'Siyah-1' çeltik çeşidimiz ise kargo olarak kepekli şekilde parlatma işlemine tabi tutulmadan tüketilmektedir. Tescillenen beyaz çeltiklerimiz, parlatılıp, cilalanıp pirinç haline getirilerek tüketilmektedir. Gerekli belgeleri hazırladıktan sonra tescil ve sertifikasyon merkezine müracaat ediyorsunuz. Merkezde farklı ülkelerden tescil için başvuran adaylar da oluyor. Onların içerisinde bir üstünlük, performans gösteriyorsa tescil komitesi tarafından ürünler tescil ettiriliyor" ifadelerini kullandı. 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.