Dr. Bilal TANRIVERDİ

Dr. Bilal TANRIVERDİ

Karanlığa Işık Getirmek

İnsanlık, var olduğu zamanlardan bu yana dönem dönem çıldırmış, kudurmuş, vahşileşmiş ve zalimleşmiştir.

Ahlak, adalet, hürriyet ve erdemlerin insana, insanlığa dair olması gereken değerlerin yerle bir olduğu asırları yaşadık.

Aklını ve değerlerini yitirmiş önemsemeyen yığının tahakkümü dünyayı vahşetgâha çevirmiştir.

İnsanlık yine aynı benzer ve belki hepsinden daha berbat süreci yaşamaktadır.

Her gün tüm dünyada meydana gelen, ruh ve hisleri, akılları mahveden, uyuşturan baş döndürücü bir dizi korkunç dehşetli ve acı verici trajedilerle boğuşuyoruz.

Maddi ve manevi buhranların cenderesinde kısılıp kalmışız.

Özellikle savaşlar, aile içi çatışmalar veya duygusuz, merhametsiz yetkililer tarafından parçalanmış hayatlar, acımasız terör, baskıcı rejimler veya ayrımcı politikalar tarafından reddedilen bireylerin ve grupların özgürlükleri…

İmkânı ölçüsünde güce erişen mazlum dahi zalimleşir. Olanakları az olanlar ve imkânları fazla olanlar arasındaki fark sadece zalimlik etkileri ve miktarıdır.

Bu kadar birikmiş acı ve ıstırapla, iyinin kötülüğe karşı zafer kazanacağına ve daha iyi bir yarın ümidine güvenin sürdürülmesi çoğu zaman zorlaşır.

Ümitsizlik, umuda galip gelir.

*
Handikap ve yeis içerisinde iken değişmeyen günceli özetleyen ve düşüncelerine zaman zaman baktığım akıllı insanlardan birisi Filozof Teilhard de Chardin’dir.

Teilhard, bugünün dünyasında daha fazla kötülük olduğunu değil, var olan kötülüğün daha çok farkında olduğumuzu öne sürer.

‘Ve tam da bilinçli olduğumuz için, acıya daha fazla tepki verme ve onu üreten koşulları iyileştirmek için harekete geçme yeteneğine sahip olmamızdır’ der.

Fazla uzağa gitmeden bir asır önce, her kıtada sadece kurbanların ve faillerin bildiği ifade edilmesi dahi ağır ve korkunç olaylar yoğun olarak yaşandı.

Elbette bugünlerde de benzerleri yaşanmaktadır.

İletişimdeki ilerlemelerin bir sonucu olarak -telgraf ve radyodan uydu televizyonuna ve internete- küresel trajedilerin acısı ve kaybı gerçek zamanlı olarak evimize, telefonlarımıza, monitörlere geliyor.

Bu genişleyen bilinç nedeniyle, eski zamanlara kıyasla yakın günümüz ve günümüzde vizyon sahibi adil, insaflı, barıştan yana toplulukların kişilerin liderlerin etkisini görebiliyoruz.

Acıları hafifletmeye ve halklar arasında barış, insan hakları ve adaletin nedenlerini yükseltmeye yönelik oluşumların, kuruluşların varlığına tanık olduk.

Bireysel ve toplu olarak, dünyanın çok uzak köşelerindeki halkların haklarını savunuyorlar.

Her türlü organize ve kişisel kötülüğe karşı sürekli artan tepkimizi görmek bize umut verir ve daha fazlasını yapmamız için bize güç verir.

Bugünün dünyasında yanlış olan her şeye rağmen, insanlık, beynini, ruhunu, kalbini velhasıl insana dair tüm hususiyetlerini yıkmak için durmadan çalışan ekibe, çeteye, komiteye karşı direniyor.

*

Örneğin; Arap dünyasında yaşanan istikrarsızlık, terör ve savaşların emsalsiz olduğunu öne süren yorumlar okuyoruz ve Batılı analistler bunların hepsinin Arap kültürünün veya toplumunun yerel vahşeti veya işlevsizliğinin bir sonucu olduğunu öne sürüyor.

Yanıt olarak, bu "bilim insanlarından", Avrupa tarihinin 30 yıllık kısa bir döneminde, bu kıtadaki ulusların 50 milyondan fazla insanın korkunç katliamına neden olan iki savaşa girdiklerini hatırlamalarını istemek hakkı ortaya çıkacaktır.

Buna, aynı zaman diliminde Avrupa'nın baskıcı ve şiddetli sömürge yönetiminin kurbanları olan on milyonlarca Arap, Afrikalı ve Asyalı da eklendi.

Bu on milyonlarca insanın çoğu, Avrupa toplumunda veya Hıristiyan kültüründe neyin yanlış olduğu konusunda -o zaman veya şimdi- herhangi bir sorgulamaya neden olmadan öldü.

Masum insanlar acımasızca hayatlarını kaybederken, trajedileri onlarca yıl sonrasına kadar fark edilmedi.

Sadece elli yıldan biraz daha uzun bir süre önce, milyonlarca Afro Amerikalı, temel insan haklarını ve adaletini inkar eden baskıcı bir ayrımcı rejim altında yaşıyordu.

Ve II. Dünya Savaşı sırasında yüz binin üzerinde Japon Amerikan vatandaşı, savaş süresince toplama kamplarına yerleştirildikleri için işlerini, ailelerini, mülklerini, özgürlüklerini ve yaşamlarını kaybetti.

Afro Amerikalılar, hâlâ ekonomik ve sosyal eşitsizliklerle boğuşurken ve hala yetkililerin elindeki resmi şiddetin kurbanı olsalar da, önemli ilerlemeler kaydetti çünkü kendi vizyoner liderleri tarafından örgütlenen ve diğer vicdan sahibi insanlar tarafından desteklenen güçlü hareketler talep üzerine yükseldi. Adalet ve değişim için direndiler direniş göstermeye devam ediyorlar.

**

Kötülük hâlâ var ve olmaya devam edecek.
‘İyilik, iyiler artacak’ umudumuzu da koruyoruz.

Kötülüğün farkındalığı, kötülüğe, zulme, zalime karşı farkındalık ve ona direnme iradesi ve kapasitesi şimdilerde ve gelecekte, büyük fark ve olumlu değişimlerle sürecektir.

İyilikten taraf, iyilerin yanında, her türlü zalimin ve zulmün karşısında topluluklar insanlar:

Dinleri, dilleri, milliyetleri ne olursa olsun;
Deniz bir tek tüyü ıslatıncaya kadar, dağlar yerlerinde durduğu müddetçe, ister kendi milletinin insanı isterse bambaşka ülkenin, coğrafyanın, kavmin insanlarından olsun, bir kişinin zulme uğradığını gördükleri zaman onunla birlikte oldular beraber olacaklardır.

Karanlığa ışık getirmeye yardımcı destek olanlar, sadece daha iyi bir yarın ümidi değil, aynı zamanda bu umudu gerçek kılma yolunda olduğumuza dair güveni de verdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum