Karakol karşısında oturmak Said Nursi'nin mi devletin mi tercihi?

Karakol karşısında oturmak Said Nursi'nin mi devletin mi tercihi?

Doç, Ölmez, "Bediüzzaman, karakolun karşısındaki evi kendi isteğiyle mi tuttu, yoksa zorla mı oraya yerleştirildi?" şeklindeki soruyu cevapladı

Risale Haber-Haber Merkezi

Doç. Dr. Adem Ölmez, Kastamonu'da karakolun karşısındaki evde kalan Bediüzzaman Hazretlerinin kendi isteğiyle bu mekanı tercih ettiğini söyledi.

Bediüzzaman Said Nursi'nin biyografilerinde/tarihçelerinde tartışmalı olan bir konuyu ele alan Ölmez, Tv111'de yayınlanan "Tarih İçinde Bediüzzaman" programında, Said Nursi'nin Kastamonu hayatını anlattı. "Bediüzzaman, karakolun karşısındaki evi kendi isteğiyle mi tuttu, yoksa zorla mı oraya yerleştirildi?" şeklindeki soruyu cevaplayan Doç. Ölmez, eldeki verilere bakıldığında Bediüzzaman'ın karakolun karşısındaki evi kendi iradesiyle tercih ettiğinin anlaşıldığını ifade ederken; devlet tarafından tahsis edilen evi ise fakir ve muhtaç bir aileye verdiğini belirtti. 

O yıllarda Doğu Anadolu'dan Batı Anadolu'ya birçok sürgün vakıalarının yaşandığını vurgulayan Ölmez; bu şekilde sürgün gelmiş ailelerden birisinin kalacak yer sorununu çözmek için Bediüzzaman'ın devlet tarafından kendisine tahsis edilen evden vazgeçtiğini ve daha sonra karakolun karşısında kendisine bir ev tuttuğunu ifade etti. 

Bu açıdan Bediüzzaman'ın karakol karşısında oturmasının emniyetin bir tedbiri değil, kendisinin bir tercihi olarak göründüğünü belirten Ölmez; ancak bu konunun biyografi çalışmaları içinde ihtilaflı bir mesele olduğunu sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum