Kara mayınları her gün yaklaşık 10 kişi hayatını kaybetti

Kara mayınları her gün yaklaşık 10 kişi hayatını kaybetti

Kara Mayınlarını İzleme Örgütü'nün 2015 raporuna göre, "Geçen yıl 3 bin 678 kişi, yani neredeyse her gün 10 kişi, kara mayınları nedeniyle hayatını kaybetti."

Kara mayınları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısında küresel anlamda artış yaşandığı ve geçen yıl 3 bin 678 kişinin yani neredeyse her gün 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Kara mayınlarını İzleme Örgütü'nün 2015 yılı raporuna göre, mayınların temizlendiği alanlar çoğaldı ancak devlet olmayan silahlı aktörlerin mayın kullanımı arttı.

Kara mayının devlet olmayan silahlı aktörlerce en çok kullanıldığı ülker arasında Afganistan, Kolombiya, Libya, Myanmar, Pakistan, Suriye, Irak, Tunus, Yemen ve Ukrayna yer alıyor.

Rapora göre, kara mayınları 2014 ve 2015 yıllarında Suriye, Myanmar ve Kuzey Kore'de'de devlet tarafından kullanıldı.

Geçen sene kara mayınları nedeniyle hayatını kaybeden 3 bin 678 kişinin yüzde 80'ini siviller oluşturdu. Kara mayınlarının en çok bulunduğu düşünülen ülkeler arasında ise Afganistan, Angola, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kamboçya, Çad, Hırvatistan, Irak, Tayland ve Türkiye yer alıyor.

Kara mayının yasaklanmasını öngören anlaşmaya şimdiye kadar 162 ülke taraf oldu. Türkiye taraf ülkeler arasında ancak ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve İran anlaşmaya taraf ülkeler arasında yer almıyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.